Борисов: БСП и ДПС играят като една партия, готвят по-лоша от Тройната коалиция

17 май 2013 в 10:08 6784 24

Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС

БСП и ДПС играят като една партия. Предупреждавах, че контролираният вот на ДПС ще отиде при БСП.

Това коментира премиерът Бойко Борисов на излизане от президентството, където малко след 10:30 ч приключи срещата му с президента - част от консултациите на държавния глава с парламентарно представените партии.

С 200 000 по-малко избиратели са гласували за ДПС, те са отишли при БСП. "В това, което БСП и ДПС правят, искат да ни обвинят нас. Да искат да направят правителство със 120 депутати, е ясно, че са се разбрали с другите две партии. Ясно е, че с ГЕРБ не са се разбрали. Сценарият е - няколко депутати от "Атака" да напуснат, да гласуват за тях, после, да бъдат заклеймени от Волен Сидеров", обяви Борисов.

Най-тежкото за България е коалиция межди БСП, ДПС и "Атака", това би било по-лош вариант и от Тройната коалиция на НДСВ, БСП и ДПС, изкоментира още той.

Лидерът на ГЕРБ нарече блъф искането на ГЕРБ за касиране на изборите. От думите му обаче стана ясно, че партията държи това да се случи, но с този блъф успяла да накара опонентите си да признаят, че вотът е бил честно проведен.

ГЕРБ е наела Георги Марков за юридически консултант по касирането на вота, обяви Борисов. Той отказа да обясни по какъв път партията ще стори това. Нека юристите се произнесат, отклони въпроса председателят на ГЕРБ, но все пак посочи, че искането за касиране няма да бъде внесено в Конституционния съд чрез президента или Министерския съвет, каквито са два от вариантите. Останалите три опции са чрез Върховния административен съд, чрез Върховния касационен съд и чрез главния прокурор.

По конркетната тема на консултациите на "Дондуков" 2 - свикване на Народното събрание, Борисов каза, че се ще съгласи с датата, която подкрепят и другите парламентарни сили.

По думите му с президента си говорилиза пътища. Плевнелиев му разказал за стартиралия тази седмица край Габрово проект за обходен път и тунел под Шипка, а Борисов му говорил за западната тангента на околовръстното шосе на София.

Борисов дойде на консултациите в президентството без Цветан Цветанов. Срещата му с Росен Плевнелиев продължи около половин час.

За кратко на "Дондуков" 2 се появи и служебният премиер Марин Райков, но около 10 ч напусна президентството. Причината за посещението му не бе обявена.

По графика, съставен от държавния глава, консултациите с 4-те парламентарни сили ще се проведат от 10 ч (с ГЕРБ), 11 ч (БСП), 12 ч (ДПС) и 13 ч (Атака). В 14 ч Росен Плевнелиев ще обяви резултатите от разговорите на пресконференция.

На консултациите трябва да бъде обсъдена датата, на която да бъде свикан новият парламент. Очаква се да се дискутира и въпросът с предоставяне на мандат за съставяне на правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews