Местан: Новият председател на парламента няма да е от ДПС или „Атака“

Юлиан Христов 17 май 2013 в 12:51 1722 2

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Председателят на новото Народно събрание няма да бъде от ДПС или „Атака“.

Това каза пред журналисти председателят на ДПС Лютви Местан, който беше на среща с президента в поредицата от разговори на парламентарно представените партии с държавния глава за първото заседание на новия парламент.

Местан каза още, че няма яснота за това кой влиза в предстоящия кабинет. Той обаче заяви, че това дали ще има хора на ДПС в него, зависи от разговорите, които от партията смятат да проведат със сочения за премиер Пламен Орешарски. „Ще питаме Пламен Орешарски какви хора ще иска в екипа на експертното правителство“, коментира Местан и обясни, че ако ДПС има несъгласия по програмата на бъдещия премиер, те ще изложат аргументите си. Лидерът на ДПС е категоричен, че няма да подкрепят отмяната на плоския данък и замяната му с прогресивен. „Най-вероятно по други теми ще изразим, ако не несъгласие, своите корекции. Ще имаме и свои идеи как да изглежда в завършен вид експертно-политическият кабинет. Ще водим разговори с г-н Орешарски, няма да водим разговори с „Атака“, обясни още Местан.

Той коментира и обвиненията на Бойко Борисов, че ДПС и БСП готвят план за отцепване на депутати от „Атака“. „Съветвам ви настоятелно да съзрете в тези обвинения на г-н Борисов тежко признание за собствените му намерения и действия, няма да сбъркате. В това можете да прочетете без риск неговите собствени намерения и действия“, коментира той.

Според Местан искането за касиране на вота е „действие на отчаянието на г-н Бойко Борисов“. Още повече, че ЦИК вече се произнесе, че не е имало пропагадна в деня за размисъл“, допълни той.

„Мисля, че е време г-н Бойко Борисов да се пренесе в реалността. Имам чувството, че има сериозни основания да се притесняваме за състоянието на г-н Бойко Методиев Борисов, защото не съм чул по-нелепи твърдения. Разбирам, че го боли от тежката загуба, но, за да ражда такива недомислия, не само езикови, не му прави чест“, коментира още Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови