Президентът готов за служебен кабинет

Юлиан Христов 21 февруари 2013 в 15:16 2978 3

Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е готов за сценария за изготвяне на служебен кабинет.

Това стана ясно от думите на президента, който направи изявление непосредствено след гласуваната оставка на кабинета.

Президентът заяви, че още в понеделник ще стартира процедурата, която е предвидена в Конституцията и ще връчи нов мандат за съставяне на правителство от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ. Плевнелиев не скри, че е наясно с нагласите на партиите да върнат дадения им мандат и да се стигне до съставянето на служебен кабинет. 

Задачите, които ще възложа на служебното правителство, ще бъдат обявени предварително, каза Плевнелиев и обяви, че съставянето на служебния кабинет ще стане след свикването на обществен съвет, в който ще има широко гражданско представителство, както и представители на синдикати и работодатели.

Приоритет на това правителство ще е провеждането на предстоящи парламентарни избори по демократичен начин.

Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават. Хората трябва да знаят, че Конституцията в България не пречи да се контролират монополите. След като навсякъде гражданите имат право на избор на доставчик на ток, това спокойно може да се случи и в България, каза още президентът, като по този начин отхвърли идеята за свикване на Велико Народно събрание.

Плевнелиев не скри изненадата си от подадената оставка на кабинета. „Вчера и аз бях изненадан, когато беше подадена оставката“, каза Плевнелиев. Той заяви, че стабилността в държавата е по-важна, а отговорна задача на правителството била да довърши мандата си. "Политически отговорната позиция на правителството беше да довърши мандата си", каза той.

От утре пък стартират политическите консултации при президента, в които ще участват всички партии заедно, а не поотделно. Така ще бъдат избегнати всякакви съмнения за задкулисни договорки, каза Плевнелиев. 

Според Плевнелиев предсрочните парламентарни избори трябва да бъдат реализирани в най-ранната възможна дата. 

Във връзка с протестите в страната той призова партиите да избягват провокации и да спазват обществения ред. "Ние сме мирен и толерантен народ. Настоявам политическите партии в този момент да не абдикират своята отговорност до приключване на консултациите и процедурите, предвидени в конституцията. Във време на трудности трябва да пазим трезви умовете си", допълни той. 

Каквото пише в конституцията, в нея съм се заклел като президент. Старитра консултации със всички а не по отделно а за да няма тайни договорки с партийните лидери. "Ще обсъдим изчерпан ли е лимитът на това народно събрание и кредитът на доверие към него", каза Плевнелиев.

Според него идеята за свикване на Велико народно събрание е недобре подготвено решение, което може да предизвика още по-тежка икономическа и политическа криза. "Апелирам към всички – това е нашата държава, нека не я обричаме както нея, така и бъдещето ни на прибързани решения. Свикването на Велико народно събрание трябва да е обмислено добре и да се постигне широк обществен консенсус  Нека действаме с разум и отговорност без излишни емоции, няма нищо страшно когато едно правителство падне", каза още президентът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!