Сините отказват участие в служебен кабинет

Сергей Антонов 22 февруари 2013 в 15:40 3239 1

Консултации при президента. Снимка: Сергей Антонов
Консултации при президента. Снимка: Сергей Антонов

Синята коалиция няма да участва в служебен кабинет. Това заяви преди началото на политическите консултации при президента лидерът на ДСБ Иван Костов. 

Костов посочи, че десните ще предложат на президента неотложни мерки, нужни, за да се преодолее кризата с високите цени.

Мерките предвижат да се промени методиката на цените, да бъдат махнати мандатите на контролните органи и да бъдат сложени нови състави и по този начин още преди разпускане на Народното събрание да се допринесе за решаването на ключови проблеми на страната.

"Основната причина за високите цени е много трудното финансово положение на НЕК, предизвикано от разходите за "Белене”. Това малко се говори, защото медиите до голяма степен са манипулирани от енергийната мафия", смята Костов.

"Ние казахме кой бърза, с ликвидирането на възможностите поне най-важните мерки да бъдат взети. Бихме направили каквото зависи от нас, но президентът носи цялата отговорност. Той може да приключи тези разговори много бързо – в следващите няколко дни. Може и да даде шанс – от него зависи, защото на нас може просто нищо да не ни каже", коментира още той.

Според Мартин Димитров Синята коалиция има основателни подозрения да мисли, че от ГЕРБ са продали мача за "Белене” и че панически с БСП и ДПС бързат да разтурят сегашния парламент, за да не се приеме решение за окончателното спиране на проекта.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък смята, че в бъдещото служебно правителство ГЕРБ и социалистическата партия нямат място заедно. Не може служебното правителство да бъде второ издание на управлението на ГЕРБ. Няма да приемем под никаква форма участие в служебно правителство от страна на ГЕРБ. Всички политически лица, заместник-министри, съветници на министри, областни управители трябва да бъдат освободени, категоричен е Станишев. Не казвам това самоцелно. Първата задача на служебното правителство ще бъде да каже какво е състоянието на държавата, как се изпълнява бюджетът, на колко е паднал фискалният резерв и какви са задълженията на болниците, каза Станишев.

Той поиска да стане ясно и какви са задълженията на държавата към бизнеса. Второто нещо, което трябва да направи служебното правителство е да подготви честни и почтени избори. Настояваме Цветан Цветанов и хората от неговото обкръжение, че не трябва да имат досег с ръководството на МВР, това включва както зам.-министрите, така и ръководителя на ГДБОП Станимир Флоров, каза още лидерът на левицата. Областните управители, при които ще се съхраняват изборните книжа, които са назначени от ГЕРБ и са техни политически лица не трябва вече да бъдат областни управители, смята Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!