Повече спортове в училище от 2014 г.

Александра Маркарян 15 ноември 2012 в 18:36 4669 3

Спортният министър Свилен Нейков Снимка: БГНЕС
Спортният министър Свилен Нейков Снимка: БГНЕС

Модулно обучение ще замени сегашната организация на часовете по физическо в училище и ще позволи на децата да практикуват повече видове спорт.

Това става ясно от актуализирани учебни програми по физическо възпитание и спорт за I-VII клас, представени Любка Алипиева, главен експерт по физическо възпитание и спорт в Министерството на образованието, младежта и науката пред учители и експерти в присъствието на спортния министър Свилен Нейков и зам.-министъра на образованието Милена Дамянова.

Програмите трябва да влязат в сила от учебната 2014/2015 г. за I, V и VIII клас и през следващите години поетапно да бъдат въведени и в останалите класове.

Модулите разширяват броя на спортовете, които е възможно да практикуват учениците в клас, защото всеки модул съдържа повече от два спорта. Сега учениците избират един конкретен спорт, например футбол или баскетбол.

Учениците ще имат задължителен и избираем модул. 

Задължителните модули за I-VII клас са лека атлетика, гимнастика и спортни игри. Избираемите за I-IV клас са: плуване, водни спортове; туризъм и ориентиране, зимни спортове; ракетни спортове и игри. За V-VII клас избираемите модули са: плуване, водни спортове; туризъм и ориентиране, зимни спортове; ракетни спортове; фитнес и бойни спортове и шахмат.

Избираемият модул ще се преподава в 3-ия час за спорт през седмицата. По всяка вероятност ще се позволи тези часове да бъдат сливани и да бъдат провеждани и извън училище (напр. туризъм, зимни спортове).

Какви допълнителни спортове ще предлага училището ще зависи от материалната база и квалификацията на учителите по физическо възпитание, уточниха от МОМН в отговор на въпрос от учител по време на дискусията след представянето на програмата.

Освен въвеждането на модулно обучение ще има и адаптирана програма за обучението на учениците със специални образователни потребности. Нова е и системата за оценяване.

Крайната оценка на ученика ще се формира от: оценки от текущи изпитвания (80%); устни изпитвания (5%) и други участия в спортни изяви (15%), каквито са например училищните игри.

Децата ще продължат да учат танци и народни хора, но има разместване в класовете, в които те се преподават, става ясно от резюмето на програмата.

От учебната програма за VI и VII клас ще отпаднат успоредка, смесена успоредка и странично колело, каза Алипиева. В резюмето на учебната програма, представено на обсъждането, обаче те са включени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!