Пореден неучебен ден за Ректората, протестите в страната продължават

Последна промяна на 29 октомври 2013 в 09:52 2123 10

Фасадата на СУ откъм ул.

В Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес е пореден неучебен ден, след като окупиралите 272-ра аудитория студенти заявиха, че исканията им са безалтернативни - незабавно разпускане на Народното събрание, предсрочни избори и нов морал в политиката.

Окупацията на университета прерасна в антиправителствени студентски протести. Те от своя страна предизвикаха нова вълна от демонстрации на различни места в столицата и студентски окупации на академични заведения и във вътрешността на страната.

Към 9.00 часа тази сутрин студентите започнаха да се събират в централната сграда на Ректората, която остава окупирана. И двата основни входа към двора на университета остават затворени. На изхода към ул. "Шипка" до Университетската библиотека, освен денонощната охрана на сградата, имаше трима представители на протестиращите студенти, които осъществяваха стриктен пропускателен режим, съобщава БНР.

Младежите са на пост от 2 часа през нощта и по техни думи в сградата са пренощували около 100 души. 

Сред преподаватели, които дойдоха сутринта да подкрепят студентите, беше проф. Калин Янакиев. Той заяви, че не е изненадат от вчерашното решение на Академичния съвет, с което беше отправен призив протестиращите студенти да спрат окупацията и да потърсят “други форми на протест”, за да не възпрепятстват учебния процес.

"Университетът е корпорация от преподаватели и студенти. Академическият съвет е нещо като изпълнителен орган. Той се състои от деканите, заместник-ректорите и т.н. Обръщайте внимание и на това колко преподаватели подкрепят своите стачкуващи студенти. Мисля, че те вече стават впечатляващо голямо количество. Това е същинското изпълнение на преподавателското тяло на СУ. Факултетите се състоят от много преподаватели и аз ще припомня например, че Философския факултет на свое Общо събрание с огромно мнозинство подкрепи студентите си. Мисля, че това ще се случи и с други факултети в най-близко време. Още тези дни. Така че това ми се струва далеч по-важно. За мен решението на Академичния съвет беше очаквано. Студентите действително искат да учат, но те прибягват до тази крайна мярка, защото не искат да участ пет години и след това да отидат за гастербайтери или да се състезават по закона на джунглата в нашата държава", коментира проф. Янакиев, цитиран от БНР.

През целия вчерашен ден продължиха протестите "за" и "против" блокадата на Софийския университет. Над 200 преподаватели заявиха подкрепата си за студентската акция. След тричасово заседание Академическият съвет на висшето училище декларира, че студентите имат право на своя протест, но без да пречат на работния процес.

Протестиращите отхвърлиха позицията на Академическия съвет и поискаха оставката на ректора професор Иван Илчев.

Към протестната акция на студентите от Алма матер се присъединиха и техни колеги в НАТФИЗ "Професор Кръстьо Сарафов" и Нов български университет, както и студенти, които окупираха зали във Великотърновския и в Пловдивския университет.

Продължаваме окупацията с пълни темпове. Няма какво толкова да се коментира решението на Академическия съвет. За нас то не е особено достойно. Предвид и извънредното положение в страната. Това, което се случва в Университета, е отражение на извънредното положение на събитията в страната. Ние няма никога да отстъпим от тези принципи, които имаме, и окупацията ще продължи до оставка, защото знаете, че оставката за нас не е цел, тя е само първа стъпка за това, което ние се борим, а то е реална промяна в системата, коментира Кирил Чуканов, представител на стачкуващите студенти, Кирил Чуканов, представител на стачкуващите студенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2013 в 15:22

“ОРКОпатори” = "ОРКИ" + "уркопатори"

29.10 2013 в 15:21

Пише се "ОРКОпатори".

29.10 2013 в 13:25

Съвършено правилно! Няма да се учи, докато не се промени това статукво! Никой няма да изпълнява гражданските си задължения, докато не се увери, че правата му и обществния интерес са взети предвид и уважавани!

Тази вечер по радио "Христо Ботев" ще има дебат по темата: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2013/10/29/bnr-alamra-stud-protest/ ‎

29.10 2013 в 11:46

Залогът Първа Частна Партия ГЕРБ да се върне на власт е много голям- за това не се жалят всякакви средства- и за "новинарски" сайтове, и за "протестъри" и уркопатори...

29.10 2013 в 11:34

Така им си иска, Георги, толково много им се иска, че вчера бе направена класическа грешка с публикуването на непотвърдена информация за окупацията на Пловдивския университет (ПУ). А после - не било така, нямало окупация. А иначе за окупацията някой в двора на СУ бил споменал, та той бил преподавател в ПУ. Това е в крещящо потиворечие с канонините на журналистическата професия и допусналият го трябва да къса журналистическата карта и диплома и да ходи да бере дини. То пък сезонът мина. Ама пък е сезонът на Тиквите май...

29.10 2013 в 10:39

Допълнение-болшевики:всички партийки пръкнали се по нечия "заявка" и напълно скарани изначално със смисъла и-да се бори за интересите на народа в една държава...

29.10 2013 в 10:37

".....а то е реална промяна в системата.."
Точно тук е "заровено кучето" и точно по тази причина на мнозина им запари под краката, въпреки големите кални ботуши с които 45+24 години газят и мачкат всичко наред.
Реална промяна на Системата! Не перестройки, рИформи и безконечен псевдопреход!
В момента на политическия пазар няма реален политически субект, който да промени системата. Да сте чули коя да е партия да говори за "промяна на Системата"? Няма! Всички, които са на изборния тезгях - не искат. А не искат, защото при една такава промяна ще изчезнат, защото "генетично" не са способни те самите да се променят, да бъдат други и адекватни на една друга политическа реалност /Система/.

29.10 2013 в 10:35

Мрън мрън,

Никой не те кара да четеш. ;)

29.10 2013 в 10:16

Грешно. Неучебен ден за РЕКТОРАТА, не за СУ. Другите факултети учат. Моля ви, без фактологични грешки, нервите на всички са опънати от грозни манипулации, не давайте поводи за съмнения.

29.10 2013 в 10:15

Баси, това вече не е новинарски сайт, а някакъв безумно нескопосан, пропаганден сайт... Ето защо DW се замисли за въвеждане на специални и различни от нормалните стандарти за секцията си в БГ, които да не държат на обективност и представяне на различни гледни точки. Каква Европа искате бре, Бай Ганьовци? Та вие сте най-далече от нея, жалки болшевики!