Пореден неучебен ден за Ректората, протестите в страната продължават

29 октомври 2013 в 09:52 2583 10

Фасадата на СУ откъм ул.
Фасадата на СУ откъм ул. "Шипка" Снимка: Сергей Антонов

В Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес е пореден неучебен ден, след като окупиралите 272-ра аудитория студенти заявиха, че исканията им са безалтернативни - незабавно разпускане на Народното събрание, предсрочни избори и нов морал в политиката.

Окупацията на университета прерасна в антиправителствени студентски протести. Те от своя страна предизвикаха нова вълна от демонстрации на различни места в столицата и студентски окупации на академични заведения и във вътрешността на страната.

Към 9.00 часа тази сутрин студентите започнаха да се събират в централната сграда на Ректората, която остава окупирана. И двата основни входа към двора на университета остават затворени. На изхода към ул. "Шипка" до Университетската библиотека, освен денонощната охрана на сградата, имаше трима представители на протестиращите студенти, които осъществяваха стриктен пропускателен режим, съобщава БНР.

Младежите са на пост от 2 часа през нощта и по техни думи в сградата са пренощували около 100 души. 

Сред преподаватели, които дойдоха сутринта да подкрепят студентите, беше проф. Калин Янакиев. Той заяви, че не е изненадат от вчерашното решение на Академичния съвет, с което беше отправен призив протестиращите студенти да спрат окупацията и да потърсят “други форми на протест”, за да не възпрепятстват учебния процес.

"Университетът е корпорация от преподаватели и студенти. Академическият съвет е нещо като изпълнителен орган. Той се състои от деканите, заместник-ректорите и т.н. Обръщайте внимание и на това колко преподаватели подкрепят своите стачкуващи студенти. Мисля, че те вече стават впечатляващо голямо количество. Това е същинското изпълнение на преподавателското тяло на СУ. Факултетите се състоят от много преподаватели и аз ще припомня например, че Философския факултет на свое Общо събрание с огромно мнозинство подкрепи студентите си. Мисля, че това ще се случи и с други факултети в най-близко време. Още тези дни. Така че това ми се струва далеч по-важно. За мен решението на Академичния съвет беше очаквано. Студентите действително искат да учат, но те прибягват до тази крайна мярка, защото не искат да участ пет години и след това да отидат за гастербайтери или да се състезават по закона на джунглата в нашата държава", коментира проф. Янакиев, цитиран от БНР.

През целия вчерашен ден продължиха протестите "за" и "против" блокадата на Софийския университет. Над 200 преподаватели заявиха подкрепата си за студентската акция. След тричасово заседание Академическият съвет на висшето училище декларира, че студентите имат право на своя протест, но без да пречат на работния процес.

Протестиращите отхвърлиха позицията на Академическия съвет и поискаха оставката на ректора професор Иван Илчев.

Към протестната акция на студентите от Алма матер се присъединиха и техни колеги в НАТФИЗ "Професор Кръстьо Сарафов" и Нов български университет, както и студенти, които окупираха зали във Великотърновския и в Пловдивския университет.

Продължаваме окупацията с пълни темпове. Няма какво толкова да се коментира решението на Академическия съвет. За нас то не е особено достойно. Предвид и извънредното положение в страната. Това, което се случва в Университета, е отражение на извънредното положение на събитията в страната. Ние няма никога да отстъпим от тези принципи, които имаме, и окупацията ще продължи до оставка, защото знаете, че оставката за нас не е цел, тя е само първа стъпка за това, което ние се борим, а то е реална промяна в системата, коментира Кирил Чуканов, представител на стачкуващите студенти, Кирил Чуканов, представител на стачкуващите студенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!