Quantcast

БСП извика на помощ червени студенти в парламента

Последна промяна на 29 октомври 2013 в 13:11 8016 63

Вероника Делибалтова и Ивайло Лилов, Снимка: БГНЕС, Архив
Вероника Делибалтова и Ивайло Лилов, Снимка: БГНЕС, Архив

Студенти от младежкото обединение към БСП пристигнаха в парламента, за да подкрепят любимата партия и да заклеймят окупацията в Ректората.

За да изрази мнението на младите социалисти, пред медиите застана зам.-председателят на организацията Вероника Делибалтова. Тя изнесе кратка реч за истинските проблеми на образованието. По думите й случващото се в момента в Ректората е "истерия", която не изкарва на дневен ред истинските проблеми на образованието. Според Делибалтова по-основателен повод за протест е имало през 2010 г., когато семестриалните такси на студентите бяха увеличени, а в Студентски град нямаше вода.

Младата социалистка изтъкна, че истинските проблеми в образователната сфера са въпросите, свързани с конкурентоспособността на образованието и неговата модернизация.

Делибалтова се оплака, че й предстои държавен изпит, а окупаторите, които "грубо са сложили вериги" на Ректората, й пречат да се подготви.

OFFNews публикува дословно цялото обръщение на Вероника Делибалтова.

Исkам да започна с това, че аз също съм студент. Завърших семестриално и се подготвям за държавни изпити. Сегашната ситуация пречи на подготовката ми за държавния изпит.

Последните действия на групата студенти, нарекли себе си "окупатори", всъщност издигна политически искания на територията на академичната общност в Ректората на СУ, което погазва принципите на автономност, академична свобода и академично самоуправление. Политиката в университетите е забранена.

Използването на Ректората за изразяване на политически искания не само спира занятията на сегашните ми колеги, но поставя под въпрос и цялата академична година. Нека си зададем въпроса: Това за кого е добро -за студентите или за образованието? Ако днес затваряме университети и утре почнем да затваряме болници, и лекарите спрат да работят, това хуманно ли ще бъде?

Вярно е, че през изминалия мандат проблемите в образованието се задълбочиха. В периода 2009-2013 г. парите за образование бяха орязани с 30%. 2010 г. хиляди колеги излязохме пред Народното събрание, където ни посрещна г-жа Цачева. Кой от проблемите бе решен?

Колко от вас са ходили в Студентски град? Знаете ли как живеят студентите? Трима души в 20 квадрата. Аз самата съм живяла 4 години на общежитие. Остават нерешени проблемите.

Проблемите за младежкото обединение, които трябва да бъдат поставени, са всъщност: Конкурентоспособно ли е образованието, отговаря ли на икономическата реалност, модернизирано ли е достатъчно, осигурява ли преход от учене към първа работа. На година излизат хиляди юристи. Какво правим с техническото образование? А качеството? А цената? А заплатите, които получават докторантите? Един докторант получава 500 лв., за какво могат да му стигат те?

Хората, които окупираха университета, не са представители на всички студенти. В България има 250 000 студенти, могат ли 300 човека да изразят волята им и толкова грубо да сложат вериги, и да ни спрат да влизаме в университета?

Ние търсим реален диалог. От тази трибуна искаме да ви споделим, че в най-кратки срокове ще потърсим министъра на образованието, за да организира дебат по въпросите, които  поставихме и са истинските проблеми на студентите.

2010 г., когато протестирахме пред Народното събрание, исканията на по-голямата част на студентите в СУ бяха свързани с изработване на нова стратегия на висшето образование, връщане на нивата на субсидиране от 2009 г. насам и създаване на нова стратегия за науката. Надявам се тогавашните искания, които наистина бяха автентични. 2010 г. наистина пострадахме - увеличиха ни се таксите, беше спряна топлата вода в Студентски град два месеца. Радвам се, че след цялата тази истерия, която се случва в Ректората, образованието наистина ще се превърне в основна тема на вас, медиите. Образованието трябва да бъде обединител за всички българи, то не може да има политически цвят, защото е национален приоритет, а националният приоритет не може да има четиригодишен мандат.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2013 в 12:23

Хм, би трябвало студент преди държавни да седи и да си учи… На Вероника едва ли и е било попречено да посещава библиотеката на СУ, защото в това време беше в Китай, Пекин на среща на “млади социалистически лидери”. Та едва ли тя е човекът, който трябва да се оплаква, че му се пречи при положение, че обективно няма възможност да посещава библиотеката … Да разкаже малко за далаверите на баща си в общинския съвет, после да съди състудентите си. Да каже и как заведе цялата си група на екскурзия в Брюксел с държавни пари, а после реве, че "пари за образование няма". Също ми е интересен и въпросът какво прави една млада студентка до седем сутринта в централата на "позитано 20" и как на излизане не може да ходи в със събрани крака в една посока :) Последното съм го наблюдавал лично, не говоря празни приказки.

30.10 2013 в 19:42

Познавах г-ца Делибалтова като малка и съм сигурна, че тя е 88 набор, т.е. завършила е средното си образование през 2007 г., през 2011 г. би трябвало да е завършила бакалавъра си, а в началото или средата на тази година - магистратура. Не знам какъв държавен изпит я гони, склонна съм да не й вярвам.

30.10 2013 в 11:14

То здравната каса се занимава със затварянето на болниците хахаха. като са стиснали парите... и това е.

30.10 2013 в 11:11

Той коко думата "член" я бърка с "кур" и понеже неговия е мъничък и непълен и се срамува да го слага където и да е.

29.10 2013 в 23:02

Комсомолска секретарка изнася реч пред депутатите, след което се обръща с погнуса към класовия враг барикадирал се в висшите учебни заведения.

29.10 2013 в 22:17

червен малоумник, чети, преди да пишеш - освен, ако толкова ти се налага за единия хляб!

Списание "Форбс България" обяви класацията си за най-влиятелните хора у нас. В списъка тази година влизат 50 българи, съобщава bTV.

Първото място заема банкерът Цветан Василев. Следват го почетният председател на ДПС Ахмед Доган и варненските бизнесмени Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев.

Лидерът на БСП е на шесто място, а след него се нарежда Делян Пеевски. Собствениците на Първа инвестиционна банка Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев са на осмо и девето място. Десети е шефът на Лукойл Валентин Златев.

29.10 2013 в 18:13

Баси, а тия дето са вътре в сградата са безцветни, нали и нямат нищо общо с ДСБ, Кунева, ГЕРБ и соросоидните организацийки? Събирам материали за манипулативното отразяване на събитията от българските мидии, офнюз са ми първи в класацията, макар и конкуренцията между тях и Икономедиа на добрия червенобузест олигарх да е жестока.

29.10 2013 в 17:40

Не бях помислил за това, но звучи много логично.