Левче за извинителна бележка на черно, 50 ст. за над 100

Последна промяна на 14 септември 2012 в 14:33 16961 11

Цели кочани празни бележки могат да се купят от книжарниците. Снимка: БНТ
Цели кочани празни бележки могат да се купят от книжарниците. Снимка: БНТ

Бизнесът с фалшиви извинителни бележки процъфтява в седмиците преди първия учебен ден, установи OFFNews.bg.

Находчиви младежи, сдобили се незнайно откъде със стотици медицински бележки с печати от различни лекари, развиват търговия през интернет и дори са изготвили оферти. Най-често срещаната „промоция“ е за 1 лев на бележка, но ако купувачът иска над 100 броя, цената пада наполовина – на 50 ст.

„Броят не е от значение за мен, ако искате и 3000 бележки да купите - имам. Ако искате бележките да са с повече от два вида печат - за всеки печат по 2 лв. отгоре. Бележките са от ИСТИНСКИ ЛЕКАРИ, засега на никого не са му правили проблеми, така че минават във всички училища. Ако се притеснявате, че това не е личният ви лекар - казвате на класния, че това е назначен негов заместник.“

Това гласи една от многото обяви, разпространени чрез специално създадена страница във Фейсбук. Освен най-голямата социална мрежа, за бизнес среда се ползват и форумите, като „дилърите“ смело оставят свои координати – мобилен телефон, Скайп и и-мейл.

Оказва се обаче, че далаверата не минава без своите рискове. Много директори вече въведоха правилото медицинската сестра на училището да звъни на лекарите, чийто печат се намира на извинителната бележка, за да проверява дали въпросното медицинско лице е личен лекар на ученика. Наскоро в пловдивска гимназия чрез този метод беше изловена верига бележки, за чието разпространение лекарят от печата нямаше и представа. Печатът се оказа с неговото име, но не негов.

Страхът от залавяне обаче не е най-големият враг на добре познатия бизнес. В настоящата технологична ера стотици ученици са наясно как да си принтират направени на Фотошоп печати, а кочани с празни бележки се продават по книжарниците. Във форумите се вихри мнение, че клиентите на „дилърите“ на бележки са компютърно неграмотни балъци.

Въпреки това, т.нар. „балъци“ продължават да са много и надигнали се срещу търговията институции призовават за по-строг контрол и за превръщане на учебния процес в по-интересен за децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2016 в 22:31

Колко ще струват 15 бележки с печат?

11.03 2015 в 07:51

Колко ще струват 20 бележки с печат

15.10 2013 в 19:16

До ams Ако някой иска да ходи на кафе или да се забива с мацки след учебни занятия или преди зависи от смяната на ученика.А относно до тва ако ти си ограничен надали другите коментирали статията са защото като гледам всеки пише на КИРИЛИЦА ! Аз съм отсъствал от училище и затова може да имам някад пропусната запетая или да съм написал нещо неправилно затова ако имам грешки приемам забележки.

12.10 2013 в 19:35

А а
Б б
В в

Г г

Д д

Е е

Ж ж

З з

И и

Й й[1">

К к

Л л

М м

Н н

О о

П п

Р р

С с

Т т

У у

Ф ф

Х х

Ц ц

Ч ч

Ш ш

Щ щ

Ъ ъ

Ь ь

Ю ю

Я я

12.10 2013 в 17:41

samo iskam da pitam 20 belejki sis pecat kolko struva

<strong>Моля, пишете на кирилица!</strong>

12.10 2013 в 17:27

izkam izvinitelna belejka za koga moje da vzemam

<strong>Моля, пишете на кирилица!</strong>

11.06 2013 в 23:20

moje da otsastvat za da hoddqt na kafe da se zabivat s macki i tn taka4e kato ste prosti i ograni4eni ne govorete

14.09 2012 в 23:01

:) Нищо сложно няма в това да си намериш такава бележка, ако толкова ти трябва. Обаче аз, колкото и да мисля, не мога да измисля защо един ученик би отсъствал от учебните занятия системно (не става въпрос за ученици със сериозни здравословни (хронични) проблеми)? Даже и в 12 клас, когато се подготвях за КСК, и ходех редовно на училище, ми оставаше свободно време за всякакви глупости.

14.09 2012 в 18:56

Стара ви е информацията те миналата година си бяха по 1 левче. Ама така като родителите са либерални и уважават "личното пространство". После държавата ние проблем...

14.09 2012 в 18:47

Щом е непълнолетен - не може да се разчита на правилната му преценка. Както виждаме от твоя коментар - и от пълнолетни също не може да се разчита...