118 училища откриват годината с недовършени ремонти

Вероника Шербанова 14 септември 2012 в 13:45 1645 0

118 училища започват годината с ремонти. Снимка: БГНЕС, архив
118 училища започват годината с ремонти. Снимка: БГНЕС, архив

118 училища ще започнат учебната година с ремонти заради недостига или забавянето на парите за тях. Това съобщиха днес от Министерството на здравеопазването.

За някои от тях забавянето на финансовите средства е довело до по-късно начало на ремонтите, за други парите не са били достатъчно.

По данни на МЗ в края на миналата учебна година предписания от Регионалните здравни инспекции са издадени на 753 от всички 2731 училища в страната. Най-много са за ремонти на покривните конструкции, санитарните възли, дограмата, отоплителната инсталация, осветителни тела и други.

118 училища няма да успеят да ги изпълнят преди първия учебен ден на 17 септември. Областите с най-много такива училища са Кърджали (27 училища) и Пловдив (20 училища). В София с продължаващи ремонти учебната година ще започне в 19 учебни заведения. 

От министерството увериха, че довършителните работи няма да попречат за нормалното провеждане на часовете.

Заради забавянето на 10 директори от Бургас, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе са били съставени актове.
Заради силното земетресение в Перник две училища в областта ще се използват частично, уточняват от министерството. Това са ОУ „Хр. Смирненски“ в Радомир и училището в с. Дивотино.

Учениците от Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ в Перник ще започнат учебната година в 6-о СОУ в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови