ПИБ отрича, че ще купува "Труд" и "24 часа"

Нели Чолашка 30 август 2012 в 19:24 2299 0

Любомир Павлов и Огнян Донев. Снимка: БГНЕС
Любомир Павлов и Огнян Донев. Снимка: БГНЕС

По повод изнесената в медийното пространство информация, че Първа инвестиционна банка “купува вестниците "Труд" и 24 часа”, ръководството на банката заявява, че тези спекулативни публикации са неверни.

Това гласи официално съобщение на ПИБ, публикувано на сайта на банката.

То е в отговор на публикациите, че собствениците на банката - Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, проявяват интерес да купят пресгрупата, издаваща вестниците "Труд" и "24 часа".

Пресгрупата в момента е собственост на Любомир Павлов и на Огнян Донев.

"Напомняме, че дейностите, които една банка извършва, са точно регламентирани в Закона за кредитните институции. Банките не извършват нерегламентирана от закона дейност и не придобиват активи, несвързани с финансовата им дейност", пише още в позицията на ПИБ.

Повод за реакцията на ПИБ са спекулациите на "Афера" - сайтът  излезе с версия за продажбата на двата вестника. В публикацията се твърди, че Любомир Павлов е сключил предварителни споразумения за продажбата на пресгрупата и с Цеко Минев, и с "крупна фирма за продажба на алкохол".

По данни на "Афера" Павлов се готвел да подпише договор с "мощен винпром", защото той е предложил с 2 млн. лв. повече от Минев, който е бил готов да плати 30 млн. лв. за сделката.

Според спекулациите Минев давал за пресгрупата “само” 30 милиона евро, докато мощен винпром дръпнал напред с 32 и половина милиона евро. Новият шеф на двата вестника пък щял да бъде бившата главна редакторка на "24 часа" Венелина Гочева.

OFFNews.bg потърси за коментар Огнян Донев и Любомир Павлов. Донев не вдига телефона си, а на този на Павлов отговаря секретарката му, която обеща бизнесменът да се обади, когато приключи срещата му. Павлов не се обади.

Донев и Павлов са разследвани за пране на пари във връзка с покупката на пресгрупата. Срещу Павлов има и други обвинения, но като цяло се смята, че съдбата на разследването зависи от това дали те ще се оттеглят от издателския бизнес.

До обвиненията се стигна след сигнал на бившите им съдружници - Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Риц, с които в момента се съдят за прехвърлянето на контролния дял в "Медийна група България холдинг". Тримата твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Павлов и Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

По-късно прокуратурата обвини Огнян Донев в данъчни престъпления и му наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на внушителната сума от 500 хил. лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови