Нови обвинения срещу Любомир Павлов - за пране на пари и укриване на данъци

Юлиан Христов 27 юли 2012 в 11:26 1440 0

Любомир Павлов. Снимка: БГНЕС
Любомир Павлов. Снимка: БГНЕС

На Любомир Павлов са повдигнати обвинения за укриване на данъци и пране на пари, съобщи за OFFNews.bg градският прокурор на София Николай Кокинов. Той обясни, че обвиненията са повдигнати днес, а на Павлов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 100 хил. лв. 

Павлов има вече повдигнати обвинения за пране на пари. Те са свързани със сделката по купуването на дялове от "Медийна група България". По това обвинение той плати парична гаранция в размер на 50 хил. лв.

Новото обвинение за пране на пари е свързано с възобновяване на делото, по което той беше обвинен в длъжностно престъпление в качеството му на председател на Надзорния съвет на "Общинска банка". Разследването беше започнато през 2005 година. Същите обвинения тогава бяха повдигнати и на Васил Пиралков, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на банката. Тогава производството беше прекратено с мотива, че липсват данни за извършено престъпление.

Съсобственикът на "Медийна група България", която издава вестниците "Труд" и "24 часа", днес беше извикан в Националната следствена служба (НСлС), където му бяха повдигнати обвиненията. "Мисля, че ще ви изненадам, но ще ви кажа, тъй като според мен се премина всяка една граница, когато на един невинен човек се отправят всеки ден различни, понякога и взаимноизключващи се обвинения, клевети", каза пред журналисти Любомир Павлов и заяви, че по-късно днес ще даде официално изявление по всички теми.

Неговият адвокат Явор Нотев каза, че броят на обвиненията и делата срещу Павлов показват непоследователност в тезата на обвинението. "Лично за нас предстои работа, нека да разгледаме формулираното обвинение и да го съпоставим с фактите, които намираме, че ще дадат обяснение на ситуацията", каза Нотев.

До делото срещу Павлов и Донев се стигна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл Хабсбург. Двамата твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност. Самият Грозев заяви след това, че Любомир Павлов му предлагал да спрат да се "цакат" и той да върне парите, които са били инвестирани в медийната група.

Обвинения за данъчни престъпленя бяха повдигнати миналия петък срещу съдружника на Павлов в "Медийна група България" Огнян Донев. Собственикът на „Софарма“ и съсобственик на медийната група, притежаваща вестниците „24 часа“ и „Труд“, е обвинен в укриване на данъци в размер на милиони левове. Той еше освободен под парична гаранция от 500 000 лева. За избягването на плащане на данъци в размер на 15 млн. лв. обвинения бяха повдигнати и на финансовия директор на "Софарма" Борис Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews