Пет имена за тайнствения вице

Юлиан Христов 28 май 2013 в 16:00 4737 2

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Вторият вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски ще дойде от чужбина, като вероятно става въпрос за банкер или посланик според различни източници.

За момента името на човека, който ще стане част от правителството след около месец, се пази в строга тайна от централата на червените, докато той/тя не приключи настоящите си професионални ангажименти. 

Според най-упорито носещата се, но непотвърдена официално информация, за поста на вицепремиер се спряга банкер, който в момента все още е част от борда на директорите на чужда банка.

Много медии вече тиражираха имена на вероятни кандидати. Според в. „Стандарт“ второто вице на Орешарски е или банкер, или посланик, като спряганите за това имена са Емил Хърсев, Левон Хампарцумян и Меглена Плугчиева.

Запознати коментираха пред ОFFNews, че е малко вероятно посланичката ни в Швейцария Меглена Плугчиева да влезе в кабинета. Тя би била по-полезна за усвояване на средствата от Европа и за заздравяване на отношенията ни с Брюксел, а ресорен вицепремиер за евросредствата вече бе обявен и това е Зинаида Златанова. 

Според „24 часа“ става въпрос със сигурност за млад и уважаван навън експерт, който работи в чуждестранни компании.

Като кандидатури за поста вече се завъртяха „дежурните“ имена на – професора по икономика професор от Лондон Димитър Иванов и сочения за близък до Иво Прокопиев и президента Росен Плевнелиев Илиян Михов от университета в Сингапур. Имената на двамата бяха спрягани за поста на служебен премиер през март.

За втория вицепремиер със сигурност се знае, че ще бъде представен, когато приключи с предишните си ангажименти. Той ще бъде министър без портфейл и ще отговаря за макроикомониката и електронното правителство. Пред журналисти Пламен Орешарски обясни, че когато е възможно, ще представи кандидата за поста на специална пресконференция.

Търсил съм хора, които да свършат работа в съответните сектори. Надявам се правителството да се превърне във факт утре, но нека проследим гласуването, каза още Пламен Орешарски. Той загатна, че вторият вицепремиер ще бъде предложен за гласуване след месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!