Томислав Дончев: Без парична помощ за щети под 2000 лв. в Перник

Лъчезар Вълев 09 септември 2012 в 11:15 1533 0

Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС

Няма да се помага парично на хора, които имат щети от земетресението за под 2000 лева.

Това каза пред БНР министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев. 

Относно отхвърлените молби за помощ, министърът увери, че може да се направи втора проверка, в случай, че лицето, което е подало молбата смята, че е отхвърлена неоснователно.

"Основната задача сега е всеки да си върши добре работата. Трябва да фокусираме усилията си върху най-тежко пострадалите. Трябва да се пазим никой да не политизира ситуацията там, защото това не помага, заяви Дончев.

"Това, което отличава труса в Пернишко от другите бедствия, е доста по-големите мащаби, говорим за повече хора като брой пострадали и е нормално помощта да не идва със същите темпове, с които идва на други места", каза още министърът.

Той подчерта, че до момента в последните над 3 месеца от Междуведомствената комисия е свършена много работа. 

Дончев допълни, че от разгледани над 200 молби, са обезщетени частни домове със сума над 1,5 млн. лева.

"В Перник не са нужни само пари. Много от случаите могат да се решат чрез хора, които да помогнат на място. Семействата от болни възрастни хора, например могат да бъдат подпомогнати с хора на място, парите са важни, но може да се помогне и на място", подчерта министър Дончев. 

Той допълни, че Междуведомствената комисия е отпуснала финансиране за хора, които са на палатки и фургони и няма да бъде допуснато да има хора без покрив над главата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков