Първите думи на служебния премиер

Последна промяна на 12 март 2013 в 18:10 3248 11

Росен Плевнелиев представя новия служебен премиер Марин Райков. СНИМКА: БГНЕС
Росен Плевнелиев представя новия служебен премиер Марин Райков. СНИМКА: БГНЕС

На 13 март в Гранитната зала на Министерски съвет новият служебен премиер Марин Райков ще представи членовете на кабинета. 

Райков ще съвместява и поста на външен министър. В екипа на служебното правителство има четири дами, три от които ще бъдат вицепремиери. Министърката, която оглавява МВР - Петя Първанова, е старши комисар. 

Публикуваме първото изказване на служебния премиер в Гербовата зала на президентството. 

Уважаеми дами и господа,

Драги сънародници,

През последния месец по улиците на нашите градове излязоха множество българи, които по ясен и недвусмислен начин изразиха своето възмущение от наложените им социални изпитания. Свидетели сме на една демонстрация на национално достойнство, на гняв от това, че редица институции на българската държава не успяха да защитят гражданите от произвола на монополите.

За да бъде осигурена стабилността на държавата и дадена думата на народа, правителството на г-н Бойко Борисов подаде оставка. Изпълнявайки конституционните си правомощия, президентът на републиката последователно предложи на първите три партии в парламента да сформират правителство, което те отклониха.

След разпускането на 41-вото Обикновено народно събрание държавният глава пристъпи към назначаването на служебно правителство, начело на което ми гласува доверие да застана. Задачата на това правителство е ясно очертана от основния закон на страната. А това означава, че това правителство няма да обсъжда конституционни промени, нито може да внася проектозакони, да приема изборни кодекси и т.н. Това правителство няма да работи по свой бюджет и съответно няма да разработва дългосрочна програма за управление на страната. То по-скоро ще зададе посоката на развитие в редица ключови сфери. Така ще се очертае изходът от днешната ситуация.

Но кои са задачите, които сме призвани да изпълним. Преди всичко да организираме провеждането на демократични избори в съответствие с действащото законодателство и очакванията на българския народ, който има право да изяви волята си свободно, демократично и прозрачно.

Хората от протестите отправиха тежки упреци срещу политическите партии в страната. Това правителство е безпартийно. То е тук, за да даде гаранция, че вотът ще се състои по правилата. Изборите няма да бъдат манипулирани. Изборите няма да бъдат фалшифицирани. Нацията е суверен и нейният глас ще бъде чут.

Българите, които излязоха на улиците, изразиха мнения и тези избори са доказателство, че те промениха политическия дневен ред на страната. Всеки, който си позволи арогантност срещу демонстриращите, ще бъде наказан на изборите чрез вота на народа. Но българските гласоподаватели не са хиляди, а милиони. И в този момент те всички следва да бъдат чути. Чухме протестиращите, нека сега да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ. Нека всички да поемем своите отговорности, заставайки пред избирателните урни. Именно това изискват демократичните принципи, моралът, патриотичният дълг и принадлежността ни към семейството на демократичните европейски нации.

Втора основна задача на това правителство ще бъде да осигури стабилност и приемственост във функционирането на държавните институции, за да бъдат гарантирани редът, сигурността на българските граждани и по-нататъшното ни икономическо развитие. Неразделна част от тази задача ще бъде и предприемането на конкретни мерки в социалната сфера, за което създават известни условия приетите в последните дни от парламента закони.

Като спазваме стриктно зададената бюджетна рамка, ще предприемем конкретни мерки в сферата на доходите, подобрявайки положението на българските пенсионери и на най-необлагодетелстваните слоеве от българското население. Ще подкрепим социалната ориентация на пазарната икономика в България, създавайки условия за растеж и излизане от кризата.

Служебното правителство, уважаеми дами и господа, е призвано същевременно да внесе увереност сред нашите европейски партньори и съюзници, че България ще продължи да изпълнява всички свои партньорски ангажименти като страна-член на Европейския съюз и на НАТО. Ще положим всички необходими усилия, продължавайки да работим по финансовата рамка 2014-2020, така че в този период в българската икономика да бъдат реализирани всички проекти, които биха й позволили усвояването на съответните ресурси от еврофондовете.

Позитивните тенденции в стопанското развитие на България няма да бъдат прекършени. България няма да се отклони от пътя, по който тръгна преди четвърт век, излизайки извън геополитическата орбита, в която беше преди демократичните промени. България няма да допусне компромис с демократичните ценности, с ценностите, свързани с правата на човека, с принципите, които ни правят неделима част от европейското икономическо пространство, със съюзническите задължения, които е поела българската нация като част от свободния свят.

Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и действащия валутен борд в страната, който ще остане в сила до присъединяването ни към еврозоната. Няма да допуснем икономическа авантюра, изразяваща се в безразборна национализация, обслужваща политически и други интереси. Ще се противопоставим на всеки опит страната ни да бъде хвърлена в хаоса. Какъвто и да е вътрешният или външен натиск, България няма да отстъпи от суверенното си право да решава кои енергийни проекти отговарят на интересите на българите и кои не. Ще направим необходимото, за да защитим интересите на България и вярвам, че нашите европейски партньори и съюзници ще бъдат рамо до рамо с нас в този момент.

Публикуваме и речта на президента, веднага след като представи служебния премиер. 

От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство. Именно в трудните моменти служебните правителства са били тези, които са успокоявали нацията, задавали са правилната посока за излизане от кризата. Вярвам, че и сега ще бъде така.

Социална криза, базирана на ниски доходи и висока безработица, прерасна в политическа криза с оставката на правителството и в парламентарна криза с невъзможността на 41-вото Народно събрание да излъчи правителство и да продължи да работи. Търсих подкрепа за решаване на възникналата криза в рамките на парламента и на правителството, но без успех. Направих четири кръга от консултации след оставката на правителството, свиках и извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, които показаха изчерпан лимит на доверие в настоящото Народно събрание. Остана последният възможен ход – предсрочни избори.

Като президент спазвам стриктно Конституцията и посочените в нея срокове. От утре назначавам служебно правителство, разпускам Народното събрание на 15 март и насрочвам парламентарни избори за 12 май. Посочих тази дата, за да не натоварим с политически страсти светлите християнски празници Цветница и Великден.

Формирането на служебния кабинет бе изцяло моя отговорност. Не съм допускал влияние от никого, не съм гледал партийната окраска. Вярвам, че служебният премиер на Република България трябва да бъде добър дипломат, да чуе всеки, но и да бъде чут. Да бъде умерен, разумен, компетентен. Да бъде абсолютно наясно със ситуацията в България, в региона, в Европа и по света. Да защити българските интереси в Брюксел в тези съдбовни месеци - става въпрос за десетки милиарди за страната, но и за важни интеграционни процеси в Европа.

Моят избор е българският посланик в Париж – Марин Райков. Той ще бъде министър-председател и министър на външните работи. За вицепремиери посочих три млади жени, работливи, компетентни и можещи, доказали своя морал и отговорност, както всички български жени, на които народът винаги се е уповавал в трудни времена. Единият вицепремиер ще отговаря за икономическото развитие, вторият за социалните политики, а третият за еврофондовете. За първи път в историята си Министерството на вътрешните работи ще има министър жена. Тя е и генерал, с дългогодишен опит в системата. Първо мислих да назнача Владо Пенев за министър на вътрешните работи, нали играе доброто ченге в „Под прикритие”. Но вярвам, че той ще се справи много по-добре в Министерство на културата. За министър на финансите назначавам не просто добър финансист, но и отличен макроикономист.

При избора на министрите се ръководих от следните принципи. Всеки от тях да е безспорен в своята област професионалист, започнал от нулата и извървял пътя си, постигнал сам своята репутация и достойнство на успял човек. Това бе много важно за мен. Всеки един от тях е започнал от редник, от инженер, от учител, от доктор и е доказал сам себе си. Всички те са експерти в областта си, познават как работят институциите и са доказали своята надпартийност. Никой не е бил агент на Държавна сигурност. Сред тях има видни учени от Българската академия на науките, от Военна академия, от Тракийския университет, за да впрегнем научния капацитет на нацията през 2013 г. – годината на стратегическото планиране за планиране до 2020 г.

Ще назнача специален министър за електронното правителство с основна задача да координира действията на всички в държавата и да се изработи и приеме интегриран национален план за електронно правителство. Целта е да не се работи на парче. Целта е гражданите и бизнесът да не стоят по гишетата. Да се подобри значително бизнес средата, да се намали видимо корупцията.

Служебното правителство ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол. Служебното правителство ще бъде гарант за свободни и демократични избори. Затова ще бъде създаден Граждански борд за честни избори към министър-председателя. Служебното правителство ще бъде отговорно към гражданското общество и в диалог с него ще формира важни политики. Служебното правителство ще служи на хората, а не на партийни елити. То ще подготви изборите, но няма да участва в тях. Ще прави политики, но няма да политизира. Служебното правителство ще насочи усилия към прозрачност и ефективност на регулаторните органи за ограничаване вредното въздействие на монополните структури.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да измине своя път от непрозрачен администратор към ефективен регулатор. Необходим е пълен одит и проверка от А до Я по веригата на цената на тока. А резултатите от нея да бъдат публични. Нека договорите също станат публични, да се покажат цифрите. Основните проблеми за решаване в енергетиката са тоталната липса на прозрачност и ниската енергийна ефективност. Цените трябва да са справедливи и пазарно ориентирани, а не монополни.

Служебното правителство ще предприеме важни социални и икономически мерки в интерес на гражданите и икономиката. Пенсиите ще бъдат увеличени, както е планирано, от 1 април. Ще работи, за да не се допусне вакуум при усвояването на договорените средства от Европейския съюз и ще предприеме адекватни действия относно планирането и договарянето на еврофондовете за България до 2020 г.

Служебното правителство трябва да положи максимални усилия да продължи реформите, да запази мира и стабилността в страната, да направи необходимите стъпки в посока подобряване живота и стандарта на българите. Да организира добре предстоящите парламентарни избори. Неговите стъпки ще бъдат реализирани с пряк диалог с гражданите, за да може да отговори на техните очаквания и искания. Гарантирам, че гласът на хората ще бъде чут.

Служебното правителство ще изиска от Комисията за защита на конкуренцията да посочи монополите и секторите, в които има такива – енергетика, здравеопазване, транспорт, медии и др. Ще подготви антимонополно законодателство в енергетиката и въвеждането на възможността гражданите да имат право на свободен избор на доставчик на ток. Служебното правителство ще подготви законодателни промени за силен и независим регулатор, избран от парламента, а не посочен от управляващите. Ще започне веднага с обществените съвети, както обещах. Първите теми могат да бъдат енергетика, екология и социална политика.

Държавната администрация в момент на преход от едно към друго правителство винаги намалява активността си. Това не трябва да се допуска от служебното правителство. В държавната администрация работят много достойни хора. Нека те продължат работата си спокойно и ефективно. Нека се обърнем с разбиране и подкрепа към малките и средни предприятия. За целта ще бъде назначен специален заместник-министър за малките и средни предприятия към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Добре е служебното правителство да намери възможност, в рамките на бюджета, да изплати приоритетно държавните задължения към малките и средни предприятия.

Ще действаме без емоции и прагматично. Имаме възможност да свършим сериозен обем смислена работа. Приоритетите и задачите пред правителството са ясни. Кризата е социална и политическа, нека да не допускаме тя да стане и икономическа. Да не изгоним инвеститорите и работодателите, защото те създават работните места, а не държавата. Нека бизнесът да работи спокойно. Нека администрацията продължи да изпълнява отговорно своите ангажименти.

Основният проблем е в ниските доходи, но да си беден, не е диагноза. За да преборим бедността, трябва да се създадат нови работни места. Това се постига с добра среда за правене на бизнес, добро образование и инвестиции. Пътят към социално отговорната и справедлива държава е дълъг процес. Минава през икономически и социални реформи, за които трябва посветеност и дълбоко съгласие. Искам политическите партии да са честни и да поемат ясни ангажименти към посочените от хората проблеми. Това ще помогне много в сегашната ситуация. Предстоят избори. Политиците ще водят предизборни битки и ще се борят за победа, но нека напомня, че най-важна е победата на обикновения човек.

Някои много ще критикуват. Още повече ще бъдат невярващите и негативно настроените. Но служебното правителство трябва да изпълни своята мисия за достоен демократичен преход към ново, избрано от народа, правителство и парламент, който да заработи още от първия ден в интерес на нацията.

И тъй като предполагам, че различни доброжелатели ще търсят навсякъде негативи, ще ни съобщават какво не знам и какво не съм. Нека да е ясно, че голямото деление в страната днес е на едните, които застават зад България, и другите, които застават зад собствения си интерес. В министрите на служебното правителство съм сигурен, че те застават зад страната на европейския избор на България. Тези министри идват с ограничен във времето мандат. Вероятно те няма да стоят четири години. Нека им дадем шанс да си свършат работата и след това да ги съдим.

Модернизацията и европеизацията на България нямат алтернатива, но можем да ги постигнем само заедно. Пожелавам си едно – разумът и компетентността да победят. Да докажем, че сме достойни европейци и че сме нация с мисия и визия за собственото си бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!