БСП и ДПС: Служебният кабинет е „Б” отборът на ГЕРБ

Елица Мартинова 12 март 2013 в 18:37 2828 7

Лютви Местан и Сергей Станишев, Снимка: БГНЕС, Архив
Лютви Местан и Сергей Станишев, Снимка: БГНЕС, Архив

На брифинги след обявяването на служебния кабинет опозиционните лидери на ДПС и БСП Лютви Местан и Сергей Станишев изразиха съмнения в партийния неутралитет на новото правителство.

Председателят на БСП, че съставът на кабинета му прилича на резервен отбор на ГЕРБ.

„У нас като представители на политическа сила може и възниква подозрението, че това е един втори резервен отбор на ГЕРБ. Защото немалко от хората са били заместник-министри в този кабинет, политически назначени от ГЕРБ. Засега се очертава много от зам.-министрите в това скандално правителство, което постави България на колене, пак да си бъдат. Дори и при най-добра воля на един министър, сложен отвън, когато е блокиран на втория етаж, как ще се реализира промяната? Имам притеснение за подмяна на очакванията на много широко гражданско общество – не само на протестиращите, а и на много повече хора”, предупреди Сергей Станишев.

Той обясни, че съставът на правителството, сформирано от президента Плевнелиев,”буди много въпроси”. Лидерът на БСП бе категоричен, че служебните министри ще бъдат съдени по делата си.

Станишев критикува и решението на Плевнелиев да разпусне парламента чак на 15 март.

„Не разбирам защо президентът не разпуска незабавно този парламент, който е абсолютно изчерпан, а тупка топката до 15-и. Коя поредна глупост или безобразие ще приеме мнозинството в този парламент. На ГЕРБ и на техните купени „независими” народни представители”, зачуди се председателят на ПЕС.

Сходни подозрения изрази и лидерът на ДПС Лютви Местан, според когото над кабинета тегнат подозрения за партийна ангажираност.

„Министър-председателят и още трима министри са били членове на политически кабинети на правителството на Бойко Борисов, защото той лично ги е назначил. Върху служебния кабинет като персонален състав на министрите тегнат и ще тегнат съмнения за партийна ангажираност”, каза Местан.

Според него президентът не се е справил със задачата си да сформира кабинет от личности с безспорна репутация и без партийни пристрастия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!