ГЕРБ: Да подходим с доверие към новия кабинет

Нели Чолашка 12 март 2013 в 17:11 2258 2

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Снимка БГНЕС
Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Снимка БГНЕС

„Да подходим с доверие към кабинета, така че те да могат да работят спокойно, а не под какъвто и да било натиск”, призова след представянето на служебния кабинет председателят на ПГ ГЕРБ Красимир Велчев.

„Длъжни сме да им дадем кредит на доверие. Няма да можем да проведем нормални избори, ако не запазим финансова дисциплина, ако не запазим обществения мир, така че нека им дадем възможност на тези достойни хора да си свършат работата”, допълни Вълчев.

Велчев обяви, че познава само премиера Марин Райков и Екатерина Захариева (досега зам.-министър на регионалното развитие). На останалите не знаел дори имената.

"Не е важно да им знаем имената, а като ги научим да ги запомним с добро", уточни той.

Велчев заяви още, че е разбрал от изявлението на президента Росен Плевнелиев кога точно се разпуска 41-вото Народно събрание (15 март).

Готови бяхме да работим цяла вечер и утре да се разпуснем, коментира той.

Следващите два дни, в които ще работи този парламент, няма да се разглеждат и гласуват промени в Изборния кодекс, категоричен бе шефът на парламентарната група на ГЕРБ. Няма време за това, уточни той.

"Синята коалиция"

Не така оптимистичен към изказването на новия служебен премиер Райков бе депутатът от „Синята коалиция” Ваньо Шарков. По думите му програмата, която кабинетът си е поставил, е твърде амбициозна и дори нереалистична за двумесечния мандат.

„Когато слагаш министър, който да отговаря само за електронното правителство, това създава впечатление, че след два месеца ще има такова. Не знам дали това е реалистично, при положение, че въпросът е нерешен вече осем години”, коментира Шарков.

Той обясни, че познава единствено служебния премиер Марин Райков, новия министър на здравеопазването проф. Николай Петров и министъра на културата Владимир Пенев.

„От контактите, които съм имал с г-н Райков, не мога да кажа нищо лошо за него. Не разбирам професионализма му, защото той не е в моята област. Знам, че здравният министър Петров е професионалист със сигурност”, каза Шарков и допълни: „Не е важно дали политиците ги познават, а дали хората ги познават и имат очаквания, че те ще се справят, защото всички имаме ясната оценка, че служебният кабинет е този, който се натоварва с големи очаквания, но има малки възможности по Конституция и ще работи в условия на пълна липсва на парламентарен контрол.

"Атака"

Особено критичен към избора на Плевнелиев бе председателят на „Атака” Волен Сидеров.

„Това бе едно изключително жалко изпълнение на Плевнелиев - не прочете списък на министрите, не прочете кой защо става министър, не остави време за журналистически въпроси. Това бе пълна подигравка с българското обществено мнение, този човек е несъстоятелен като президент”, категоричен бе лидерът на националистите.

Той не одобри назначението на Марин Райков за служебен премиер с мотива, че дипломатът е работил за чужди интереси.

„Марин Райков е виновен за либийския случай. Това е човекът, който спираше темата за арменския геноцид в парламента и се е похвалил пред турския посланик, че прави всички усилия да спира тази тема”, обясни Сидеров.

Председателят на „Атака” също изрази скептицизъм, че служебният кабинет ще се справи със задачите, които премиерът Райков прочете пред журналистите.

„Амбициите, които каза този министър, бяха като за две години, а не като за два месеца. Очаквам, че ако тези неща не се изпълнят, президентът ще подаде оставка май месец”, отсече Сидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!