Партията на Кунева иска Кодекс за местно самоуправление

Елица Мартинова 20 март 2013 в 16:58 2090 2

Прошко Прошков, Снимка: БГНЕС
Прошко Прошков, Снимка: БГНЕС

Да се въведе единен Кодекс за местно самоуправление предлагат от „Движение България на гражданите“. Идеята е част от програмата за местно самоуправление на партията, озаглавена „Повече власт за общините“. Тя бе представена на брифинг в сряда от Прошко Прошков и Найден Зеленогорски.

От партията на Кунева заявиха, че ако получат доверието на гражданите, децентрализацията на властта ще е една от първите задачи, с която ще се заемат.

„В България съществува от доста години стратегия за децентрализация, която е хубав документ и нашите предложения не се различават много от него. Просто досега е нямало воля да се направят всички стъпки. Има Съвет по децентрализация, но той не работи. Ще настояваме да заработи и в спешен порядък да направи тези промени“, обясни Прошков.

По думите на Найден Зеленогорски финансовата децентрализация трябва да бъде „рестартирана и ускорена“, като същевременно се гарантира, че икономически по-слабите общини ще получават субсидии, за да работят нормално.

Стратегията на „Движение БГ“ предвижда общините, развиващи бизнес, да се ползват с по-облекчен режим и различни финансови стимули, които да насърчават дейността им.

Сред мерките, които партията на Кунева предлага, са повишаване на разходните стандарти, дотирането на различни занемарени парцели от държавна в общинска собственост и гарантиране на добри възнаграждения на общинската администрация.

Стратегията на „Движение БГ“ предвижда и допълнителни субсидии за общините при преизпълнение на планирания данък върху доходите на физически лица.

„Всяка общината има заложено ниво за изпълнение на данък върху доходите на физическите лица. Ако обаче общинският екип е успял да привлече нови инвеститори, създал е нови работни места и е преизпълнил планираното, между 20-25% от средствата-горница да се връщат в общините, а не да се връщат в държавната хазна. Така общините ще имат стимул“, обясни Найден Зеленогорски.

От „Движение БГ“ настояват районните кметове да не се назначават от общинските съветници, а да се избират от гражданите. Според Прошков това ще им гарантира повече свобода, за да изпълняват съвестно задълженията си.

„Кметовете на районите са роби и заложници на общинските съветници, които ги избират. Когато си районен кмет и общинският съветник може да ти звъни и да те заплашва с уволнение, едва ли можеш да си вършиш работата“, коментира Прошков и допълни, че европроектите в отделните райони би трябвало да се ръководят от районните кметове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!