Партията на Кунева иска курс за потребители в училище

Елица Мартинова 15 март 2013 в 12:34 2491 2

Людмила Елкова, Снимка: novinar.bg
Людмила Елкова, Снимка: novinar.bg

От „Движение България на гражданите“ настояват в училище да се въведат курсове, които да обучават младите хора за правата им като потребители. Това съобщи на брифинг в петък Людмила Елкова от партията на Меглена Кунева.

Според Иван Стамболов от икономическия екип на „Движение БГ“ обучението за потребителите би могло да се проведе под формата на курс в рамките на часовете на класния ръководител.

„Нашата икономика не работи по правилата, по които трябва да работи една нормална икономика. Държавата трябва да започне да осигурява на първо място една дългосрочна политика за образованост на потребителите и тя трябва да започне още от училище“, категоричен бе юристът Любомир Стоичков.

От партията на Кунева виждат връзка между протестите през изминалия месец и факта, че потребителските права на българските граждани са системно нарушавани през годините.

„Все още незатихналите протести говорят за дълго трупани проблеми и никаква воля за тяхното решаване. Ние разглеждаме като основна част от пазарната икономика. За нас не е възможно да има честна конкуренция и свободен пазар, без да има активни потребители“, категорична бе Елкова.

От партията обявиха, че ако влязат в следващия парламент, ще инициират съществени промени в сектора.

Те настояват за реформи в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП). Според екипа на Кунева КЗП не изпълнява функциите си, защото се е превърнала в „пощенска кутия“, която само препраща сигналите до други институции.

От партията на бившия еврокомисар смятат, че страната има нужда от модерна система за решение на потребителските спорове, в която водещият принцип да е „защита на малкия“. Специалистите на Кунева смятат, че в България трябва да бъде назначен ресорен омбудсман, който да се грижи за проблемите на потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови