2/3 от кандидатите в листата на Кунева ще са нови лица

Елица Мартинова 12 март 2013 в 11:45 2185 9

Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС
Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС

2/3 от кандидатите за народни представители в лисите на Кунева ще са нови лица, които се явяват на парламентарни избори за първи път. Това предвиждат критериите за депутатските листи на „Движение България на гражданите“.

Право да влезе в листата с кандидати на Кунева може да получи всеки с изборни права, с чисто досие и без принадлежност към Държавна сигурност. Необходимо условие е кандидатът да познава и приема устава на партията и да е съгласен с предизборната платформа.

Няма да е задължително кандидат-депутатите да са членове на „Движение България на гражданите“.

Ще се спазва правилото не по-малко от 2/3 от кандидатите в листите да се явяват за първи път на парламентарни избори. С този принцип от партията целят да гарантират достъпа на нови лица до политиката.

От „Движение БГ“ обещават минимум 1/3 от кандидатите в листите им да са жени. Според секретаря на партията Калин Томов дамите могат да осигурят специфичен тип лидерство, от което политическият живот на България се нуждае.

Шеф на предизборния щаб „Движение БГ“ ще бъде председателят на партията Меглена Кунева, а говорител – Прошко Прошков. Сред членовете са Людмила Елкова, Калин Томов, Йонко Грозев, Нено Димов, Найден Зеленогорски Сергей Петков и Христо ангеличин.

По думите на лидера на партията Меглена Кунева водещият принцип при сформирането на предизборния щаб е бил съставът да е микс от опитни личности и ентусиазирани нови участници в политическия живот.

Бившият еврокомисар бе категорична, че няма да принуждава кандидатите си да подписват декларации за принадлежност към парламентарната група на „Движение БГ“.

„Аз лично работя много по-добре и много по-усърдно, когато им е гласувано доверие“, обясни Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!