Партията на Кунева събира подписи за регистрация в ЦИК

18 март 2013 в 17:29 2299 2

Движение БГ започва подписка за регистрация в ЦИК, Снимка: ДБГ
Движение БГ започва подписка за регистрация в ЦИК, Снимка: ДБГ

От днес „Движение България на гражданите” започва събиране на подписи, за да се регистрира в Централната избирателна комисия за идните парламентарни избори. Партия "Зелените" на Борислав Сандов също се подготвя за участние в предстоящия вот.

За да бъде подписката валидна, в нея трябва да присъстват най-малко 7 000 валидни имена на граждани и техните ЕГН-та.

Трите основни принципа, с които партията на Кунева се представя, са: "България на гражданите", "България на растежа" и "България на бъдещето".

"Първият стълб "България на гражданите" е гражданското участие и контролът. Той включва и реформите на администрацията и избирателната система, силно местно самоуправление, справедливо правосъдие и политики за българите в чужбина. Вторият е "България на растежа" и включва мерките за постигане на икономически растеж и повишаване на заетостта, политиките в защита на потребителите,  енергетика и енергийна ефективност, борбата с корупцията, честните  обществени поръчки и условията за малкия и среден бизнес. В третия стълб, наречен "България на бъдещето", попадат здравеопазването, образованието, културата, демографските проблеми, политиките в полза на 
майките, младите хора и децата, развитието на иновациите и науката и други дългосрочни политики", пишат от пресцентъра на партията.

Регистрацията на партиите в ЦИК започва от 9 ч. на 19 февруари. От партията на Кунева са поставили в столицата мобилни групи, където желаещите могат да подкрепят „Движение БГ”.

Доброволци на партията има пред метро спирка „Сердика”, пред парка в Гео Милев, пред хотел „Плиска”, а между 9 и 13 ч. – и пред Народна библиотека.

В останалите градове подписите се набират в офисите на партията.

ПП "Зелените" на Борислав Сандов

Партия "Зелените" също се готвят за участие на предстоящите избори. Организационният секретар Офелия Георгиева съобщи, че до момента са събрани малко над 2000 подписа от нужните 7000 за участие. Обявената цел са поне 10 000 подписа.

Партията, излъчена от неправителствените екоорганизации, в момента събира доброволни дарения, за да покрие депозита от 10 000 лева за участие.

„От 2008, когато се регистрирахме като партия, Зелените сме активни участници в политическия живот на България. През това време ние участвахме активно в много кампании, насочени към опазването на българската природа и устойчивото развитие на икономиката в страната. Някои от най-емблематичните от тях включват: кампания анти-ГМО, кампания против добива на шистов газ, кампания против строителство на нови ядрени електроцентрали, за пряко участие на гражданите чрез промени в изборния кодекс“, се казва в прессъобщение на политическата партия.

Оттам призоваха симпатизантите на Зелените да се включат в събирането на подписите и предоставят бланката за набирането им. Желаещите могат да предадат събраните на щандовете на Зелените в София и страната (един от столичните пунктове е пл. „Патриарх Евтимий“ - Попа) или да се свържат с партията чрез сайта й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!