Оспорват кандидатурата за "Оскар" на филма "Кецове"

Мая Златкова 18 септември 2012 в 10:59 2088 1

"Аве" оспорва кандидатурата на "Кецове". Снимка: БГНЕС

Режисьорът на "Аве" Константин Божанов оспори кандидатурата на „Кецове“, който миналата седмица беше избран да представя България в селекцията за наградите „Оскар“ от Националния филмов център.

В съобщение до медиите „No comment!” екипът на филма „Аве“ изпрати до медиите списък с всички награди на лентата. Филмът е носител на най-много международни награди и е най-успешният в международен план наш филм за последните 20 години.

Продуцентите искат комисията публично да аргументира избора си „Кецове“ да представлява страната ни. Реакцията не е насочена срещу филма на Валери Йорданов и Иван Владимиров и не оспорва качеството на филма, уточнява Божанов.

"Аве" е първият игрален български филм от 1979 г. насам, който е селектиран в Седмица на критиката в Кан, отличен е с три награди на Българската филмова академия, разпространен е в 6 страни и предстои да бъде издаден в още 8.

Играещите в главните роли Ованес Торосян и Анжела Недялкова спечелиха индивидуални награди.

Филмът тръгна по кината във Франция, Швейцария и Полша, попадна в официалната селекция на Европейската филмова академия и е вече купен за излъчване по телевизионни канали във Франция, Турция, Великобритания, Швейцария, както и латиноамериканският канал на HBO. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!