Орешарски ще връща доверието в парламента

Елица Мартинова 29 май 2013 в 10:07 1757 2

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

"Днес страната се нуждае от максимално обществено съгласие. Необходимо е да заздравим позициите на парламента в нашата страна", заяви по време на първата си реч в 42-рото Народно събрание кандидат-премиерът Пламен Орешарски.

"Непоследователна и волунтеристична политика днес страната се намира в дълбока национална криза. Наложената и доминираща обществено-политическа криза поставя под заплаха самите устои на държавата и демокрацията. Тези процеси се подсилват от формираните обществени тенденции. Днес страната се нуждае от максимално обществено съгласие", заяви бившият финансов министър.

Той представи програмата на предлагания кабинет. Тя е разделена в три основни точки - възстановяване на демокрацията и заздравяване на държавността; насърчаване на предприемачеството; повече солидарност и социална справедливост.

"Да се възстанови ролята на парламента, да се погрижим за правата и свободите на гражданите, да се противопоставим на битовата престъпност, да пресечем безразборното използване на СРС-а, да обърнем внимание на малцинствата, да съблюдаваме за свободата на медиите, прозрачността в управлението и диалога със социалните партньори", са приоритетите на кабинета по първата точка от плана "Орешарски".

Кандидат-премиерът подчерта, че едно от най-големите предизвикателства пред бъдещия парламент ще бъде подобряването на икономическия климат. Приоритетите, които Орешарски очерта пред своите министри, са: Икономическото възстановяване, развиватие на  традиционните сектори в икономиката, но и развитие на новите технологии, изграждане на инфраструктурата, подобряване на бизнес-климата чрез намаляване на несвойствения административен натиск, облекаване процедурите за упражняване на стопанска дейност, помощ за стартиращия бизнес и контрол над монополите.

В по-далечен план Орешарски си поставя за цел да подобри солидарността и социалната справедливост в страната.

"Сега, повече от всяког,а се нуждаем от фокусиране върху децата и младежта. Тенденциите през последните години са силна червена лампа за демографския срив, през който  преминаваме. Ако не обърнем тенденциите, има опасност да не успеем да преминем", подчерта Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!