Опозицията: Цветанов е в дъното на уволнението на съдия Тодорова

Вероника Шербанова 13 юли 2012 в 13:47 3527 4

Вътрешният министър Цветан Цветанов в парламента. Снимка: БГНЕС
Вътрешният министър Цветан Цветанов в парламента. Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Цветан Цветанов е в дъното на уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Това заявиха от ДСБ и "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева.

Съдия Тодорова беше уволнена дисциплинарно от Софийски градски съд с решение на Висшия съдебен съвет, с гласовете на 19 от членовете му, на 12 юли. Официално мотивът е забавяне на изготвянето на мотивите по три наказателни дела.

"Уволнението на съдия Мирослава Тодорова е провокация и политическа поръчка от премиера Бойко Борисов и от вицепремиера му Цветан Цветанов, изпълнена от ВСС", заяви Иван Костов, лидер на ДСБ. Истинската причина е конфликтът ú с Цветан Цветанов, убеден е той.

Съдия Тодорова заведе дело за клевета срещу Цветан Цветанов, който я обвини в "обвързаности" с организираната престъпност в интервю за bTV.

"За нас това е политически акт и изпълнение на политическа поръчка на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов, които от три години се опитват да подчинят цялата съдебна система и да я превърнат в инструмент за постигане на политическите и икономическите си интереси. Те вече успяха да овладеят напълно Висшия съдебен съвет и най-яркото доказателство за това е уволнението на съдия Тодорова", се казва в официално изявление на "Движение България на гражданите".

"Под формата на загриженост за съдебната система Цветанов се разправя с неудобните на властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели и послушници", каза Костов. Целите на Борисов и Цветанов с уволнението били да прехвърлят отговорността си за "жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС, да внушат страх от бъдещи репресии сред събранията на съдиите, за да гласуват за спуснатите от властта кандидати и да изберат нов послушен ВСС".

Уволнението било в отговор на предложените конкретни реформи, в които управляващите са видели заплаха за тяхната власт върху съдебната система. По думите им уволнението има връзка и с личния конфликт между Тодорова и Цветан Цветанов.

От ДПС настояха да се оповести списък на съдиите с просрочени дела и информация за това с колко са просречени. Това заяви днес от парламентарната трибуна зам.-председателят на партията Лютви Местан. „Едва когато българската общественост и ние, като народни представители, получим тази информация, можем да преценим - дали вчерашното решение на ВСС е принципно, или е избирателно и проява на двоен стандарт”, каза Местан.

Той определи като опасен протеста на съдиите. „Това не е акт за независимата съдебна власт, а е подсказано решение. Не са случайни медийните заглавия – „политическа саморазправа”, „упражнението на вицепремиера”, допълни Местан.

Зам.-председателят на Коалиция за България Михаил Миков нарече вредно за отношенията между изпълнителната и съдебната власт изказването на Бойко Борисов, според което решението на ВСС е провокация срещу кабинета.

Миков заяви, че подкрепя идеята за повече прозрачност в съдебната власт, макар че по думите му по този въпрос вече се е направило много. Той дори предложи да се направят промени в Закона за съдебната власт, за да отпаднат текстовете, според които не бива да се изнасят факти от дисциплинарните производства, докато са висящи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков