Плевнелиев: Остава съмнението, че уволнението на Тодорова е за делото срещу Цветанов

16 юли 2012 в 17:43 3239 6

Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев отговори остро на упреците, отправени от вицепремиера Цветан Цветанов по повод уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

„Запознат съм с това, какво е заявил по случая със съдия Мирослава Тодорова вътрешният министър Цветан Цветанов, но това не променя моята позиция. Тя остава същата - решението е необосновано, необективно“, заяви Плевнелиев.

Заради него остава съмнението, че уволнението е в следствие на делото, заведено от Тодорова срещу Цветанов, съмнение в несистемен, а индивидуален подход спрямо човек със силна гражданска позиция, стана ясно от думите на Плевнелиев,

Съдия Тодорова, която е „Човек на годината“ за 2011 г. и председател на Съюза на съдиите съди вътрешният министър за клевета, след като той я обвини във връзки с организираната престъпност.

Изказването на Цветанов, което провокира реакцията на държавния глава, беше:

„Не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, който е забавил над 50 дела и е нанесъл щета на държавния бюджет. Това ако е вярно и президентът поддържа такава теза, аз не бих го приел за нормално. Ако това е изказване на президента, то той не е запознат със случая“, каза Цветанов.

За решението на ВСС Плевнелиев допълни, че ако Висшият съдебен съвет е искал да вземе обективно решение, е трябвало да признае, че забавянето на дела е системен проблем и да потърси системно решение - какъв е проблемът, къде се случва, кои съдии системно нарушават и кои не толкова.

„Това щеше да покаже тяхното желание да работят за репутация на системата, да генерират системни решения по един много обоснован и прозрачен начин”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!