Октай Енимхмедов подслушван в килията си полузаконно

Юлиан Христов 03 юни 2013 в 15:50 3058 7

Октай Енимехмедов. Снимка: Сергей Антонов
Октай Енимехмедов. Снимка: Сергей Антонов

Обвиненият за опита за убийство на Ахмед Доган Октай Енимехмедов е бил подслушван на ръба на закона. 

Това стана ясно днес по време на заседанието на Софийски градски съд, на което беше гледано искането на обвиняемия Енимехмедов за промяна на мярката му за неотклонение.  

Заседанието беше проведено при закрити врата заради приложените към делото нови доказателства от специални разузнавателни средства. От определението на съда днес стана ясно, че част от СРС-та са приложени със заобикаляне на правилата. От момента на атентата над Доган Енимехмедов е в ареста, което означава, че е бил подслушван именно там.

Съдия Тони Гетов прецени, че част от тези доказателства няма как да бъдат приобщени към делото, защото СРС-та са приложени в разрез с правилата. 

Пред журналисти прокурорът по делото Илиян Точев не пожела да каже в какъв период от време са прилагани СРС-та и дали Октай е бил подслушван чрез съкилийник. Обвинителят обаче намекна, че има записи от СРС-та, които са от първите два месеца от ареста на Енимехмедов без да обясни какви са и по какъв начин са направени. Обвинителят не беше конкретен и в отговора си дали е имало надлежни разрешения за използването на СРС. Той посочи, че щом съдът ги е приел, значи са направи по надлежния ред.

Съдът остави без уважение искането на Октай да бъде променена мярката му за неотклонение. В началото на заседанието той каза пред съдията, че не държи да излезе от ареста. Молбата за промяна на мярката за неотклонение е подал, за да възползва от правото, което му дава законът и за да види докъде е стигнало разследването срещу него.

Съдия Гетов остави Октай в ареста с мотива, че престъплението, в което е обвинен, е тежко - опит за убийство, и предвиденото за това наказание може да бъде най-суровото - доживотен затвор без право на замяна. Доказателства за дързостта на престъплението и това, че Октай е имал намерение не да сплаши, а да убие Доган, били записите от камерите. От тях ставало ясно, че Октай насочва пистолета към слепоочието на Доган, и макар експертите да смятат, че дулото е достатъчно далеч, за да е опасно за живота, показателно е, че оръжието не е гръмнало поради технически причини, а Октай е презаредил два пъти и е произвел три изстрела. „Нито една изява на политически виждания, съчетана с насилие не дава резултат”, мотивира се съдия Гетов. Според него има умисъл за престъплението, налице е обосновано предположение за авторство на деянието и има реална опасност, ако Енимехмедов бъде пуснат с по-лека мярка за неотклонение, да извърши ново престъпление.

Енимехмедов има три обвинения: опит за убийство, за хулиганство и за закана за убийство. Първоначалните експертизи показаха, че с оръжието, което Енимехмедов насочи към главата на Ахмед Доган, не би могло да се извърши убийство. Новото обвинение заплашва атентатора на Доган с доживотен затвор без право на замяна, което е максималното наказание за това престъпление. В най-добрия случай Октай може да се отърве със затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Октай е в ареста от 19 януари, когато по време на конгрес на ДПС нападна Доган, който изнасяше доклад пред делегатите от ДПС. Съдът остави Енимехмедов в ареста с мотивите, че има достатъчно доказателства за тежестта на престъплението, а така също и че има реална опасност Октай да извърши ново престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови