Кабинетът иска гарда на Бойко за постоянен началник на НСО

Юлиан Христов 24 април 2013 в 16:32 2430 3

Началникът на НСО ген. Тодор Коджейков. Снимка: Сергей Антонов
Началникът на НСО ген. Тодор Коджейков. Снимка: Сергей Антонов

Със свое решение правителството направи предложение до президента Росен Плевнелиев за назначаването на бригаден генерал Тодор Коджейков да бъде назначен за началник на Националната служба за охрана (НСО).

До момента Коджейков, който е бивш охранител на експремиера Борисов изпълняваше временно тази длъжност, след като предишният началник на службата - ген.-лейтенант Димитър Димитров подаде оставка. Докато Димитров оглавяваше службата, Коджейков беше негов заместник. От май 2012 година до сега той е временен началник на НСО, като продължава да се води и неин заместник. 

В сряда правителството предложи на президента Росен Плевнелие да издаде указ, с който да освободи Коджейков като заместник-началник на НСО и да го назначи за началник на службата. За заместник-началник на НСО е определен полк. Калин Иванов.

Откакто Коджейков е начело на службата държавните гардове допуснаха безпрецедентен опит за атентат на политик. Октай Енимехмедов нападна Ахмед Доган, докато лидерът на ДПС четеше речта си по време на националната конференция на ДПС в НДК в София. 25-годишният мъж насочи газов пистолет срещу Доган, но не произведе изстрел.

След случая последваха кадрови промени в службата - двама началници в НСО бяха уволнени, а други шестима служители ще получат дисциплинарни наказания заради пропуски в охраната на лидера на ДПС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки