Новите кандидати за КС трябва да са ясни днес

Елица Мартинова 11 февруари 2013 в 07:38 1197 0

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Днес изтича крайният срок за предложения по кандидатури за свободното място в Конституционния съд.

Началото на новата процедура по избор на съдия бе гласувано на 30 януари. Срокът за представяне на кандидатури бе между 1 и 11 февруари.

Часове преди изтичането на срока обаче секцията „Кандидати“ на сайта на парламента все още е празна.

11 февруари е крайният срок и за представяне на кандидати за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. До момента обаче номинациите там също не са ясни.

Изслушването на кандидатите за двете позиции ще се проведе на 27 февруари, а изборът им ще бъде на 6 март.

От октомври месец 2012 година Конституционният съд не работи, след като президентът Росен Плевнелиев бламира избора на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд. Причината за това беше справка, изпратена от прокуратурата до президента. В нея бе посочено, че срещу близък на Марковска бизнесмен се води производство, като има съмнения, че като зам.-председател на Върховния административен съд Марковска е използвала влиянието си в негова полза. 

На нейно място веднага беше посочен кандидат от СДС. Петър Стоянов беше подкрепен от ГЕРБ, но кандидатът на сините сам се отказа след три дена размисъл.

Отказът на експрезидента бе последван от още една скандална кандидатура – на бившия зам.-ръководител в Апелативната специализирана прокуратура Галя Гугушева. Подобно на случая с Марковска, репутацията на Гугушева ù изневери, кандидатурата ù бе оттеглена, а по-късно Гугушева бе понижена до редови прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews