Новите кандидати за КС ще са ясни до 11 февруари

Елица Мартинова 30 януари 2013 в 11:09 1130 0

Конституционен съд. Снимка: БГНЕС
Конституционен съд. Снимка: БГНЕС

Парламентът гласува началото на нова процедура по избор на съдия, който да попълни вакантното място в Конституционния съд.

Кандидатури могат да се представят между 1 и 11 февруари. Изслушването на номинираните лица ще се проведе на 27 февруари по време на открито заседание на правната комисия. Тя трябва да излезе със становище на 6 март.

Паралелно с това ще се проведе и процедурата по избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Изслушването на кандидатите за това място също ще се проведе на 27 февруари.

От октомври месец 2012 година Конституционният съд не работи, след като президентът Росен Плевнелиев бламира избора на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд. Причината за това беше справка, изпратена от прокуратурата до президента. В нея бе посочено, че срещу близък на Марковска бизнесмен се води производство, като има съмнения, че като зам.-председател на Върховния административен съд Марковска е използвала влиянието си в негова полза. 

На нейно място веднага беше посочен кандидат от СДС. Петър Стоянов беше подкрепен от ГЕРБ, но кандидатът на сините сам се отказа след три дена размисъл.

Отказът на експрезидента бе последван от още една скандална кандидатура - на бившия зам.-ръководител в Апелативната специализирана прокуратура Галя Гугушева. Подобно на случая с Марковска, репутацията на Гугушева ù изневери, кандидатурата ù бе оттеглена, а по-късно Гугушева бе понижена до редови прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!