Нова процедура за конституционен съдия тръгва догодина

11 декември 2012 в 09:11 1245 0

Народно събрание. Снимка: БГНЕС
Народно събрание. Снимка: БГНЕС

Нова процедура за избор на конституционен съдия от квотата на парламента се очаква да бъде открита след Нова година.

Това се налага след като стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепи прокурор Галя Гугушева в номинацията ѝ за поста, заради сигналите срещу нея.

Пред БНР тази сутрин независимият депутат Димитър Карбов, който беше сред депутатите, внесли кандидатурата на Гугушева, каза, че прокурорката е била най-правилната кандидатура за поста. От сдружението на независимите депутати "Патриот", които внесоха номинацията на сините в Народното събрание, днес ще се срещнат с ръководството на СДС, за да излязат с решение, след като от ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят Гугушева. "Ние подкрепяме кандидатурата на Галя Гугушева. Това дали тя следва да се оттегли, това си е нейно лично решение"каза Карбов.

"Още с избирането на президента беше ясно, че така е устроена властта и в частност ГЕРБ, че няма начин Плевнелиев просто да топли стола на Бойко Борисов пет години", коментира политологът Евгений Дайнов. "Ясно беше, че ще се гласуват калпави закони и рано или късно ще се наложи не само президентът, а и Конституционният съд да връща калпави закони. Това го видяхме отдавна, още с окупацията на Орлов мост и лобиският Закона за горите", припомни той. "Ако Плевнелиев не реагира губи всякакво право да бъде президент, от което виждаме, че ролята на българските президенти не е толкова декоративна", посочи още Дайнов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови