Наплив срина новооткрития онлайн архив на Политбюро

Последна промяна на 10 септември 2012 в 15:49 4047 2

Георги Димитров при приемането на Конституцията от 1947 г.. Снимка: БГНЕС
Георги Димитров при приемането на Конституцията от 1947 г.. Снимка: БГНЕС

Пуснатият днес онлайн архив на Политбюро на БКП за периода от 1944 до 1989 г. не издържа на проявения към него интерес и се срина малко след старта си.

Сайтът archives.bg/politburo съдържа документи, част от които са в отбелязани като „секретно“ и „строго секретно“. Именно любопитството към такива сканирани листове предизвикаха срива на сайта.

"Политбюро на БКП е най-тесният ръководен орган на висшия ешелон на комунистическата партия. Политбюро, а не правителството тогава е вземало решенията. За 45 г. едва 55 българи са били негови членове - Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков, Огнян Дойнов, Добри Джуров и др.", заяви при представянето на уеб-страницата шефът на Държавна Агенция "Архиви" Мартин Иванов.

Освен по големите теми като Възродителния процес или строежа на АЕЦ, в протоколите има и огромното „дребнотемие“, с което са се занимавали в Политбюро - с цените на найлоновите дамски чорапогащи, с отпускане на жилища на крайно нуждаещите се служители в службите или активни борци, подчерта Иванов.

Изпратихме предложение за създаване на Музей на Държавна сигурност, 1,75 млн. лв. ще са необходими за него, средствата още ги нямаме, но фактическата работа по него ще е не повече от година, категоричен е шефът на архива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.09 2012 в 20:28

Докато не измрат всички живяли по онова време, заедно с техните пряко облъчени от тях деца - няма да стане.

10.09 2012 в 16:27

Мъка, мъка...

А как му се ще на дедо поп да изчезне тази фиксация в миналото и да бъде заменена от нормален, зрял, прагматичен интерес към историята.. върви той процесът, ама бавнооооооо!