Митрополит Кирил: Не очакваме награда за доброто, което вършим

Борислава Бибиновска 20 март 2013 в 10:29 1542 2

Митрополит Кирил подкрепя номинацията на БПЦ за Нобелова награда
Митрополит Кирил подкрепя номинацията на БПЦ за Нобелова награда

Българската православна църква (БПЦ) не очаква жестове на благодарност заради добрините, които е правила и прави. Ние вършим добро заради самото добро.

Това заяви Варненският митрополит Кирил пред "Всеки ден" по повод номинацията  на БПЦ за Нобелова награда за мир за спасяването на българските евреи през 1943 г.

"Очакваме награда само от Господ. От другиго не очакваме. Но разбира се, бихме се радвали, ако Нобеловата награда за мир бъде присъдена на Църквата", сподели Варненският владика.

Той изрази мнението си, че БПЦ е единствената църква в християнското семейство, която повежда официална политика в защита на евреите от депортиране. А това  "уникално дело" на Църквата и нейните архиереи трябва да бъде популяризирано.

"Спасяването на българските евреи е една от най-светлите страници в българската история и в историята на БПЦ. Урок по човеколюбие и толерантност. Днес този урок не трябва да бъде забравян", смята още митрополит Кирил.

Номинацията на БПЦ за Нобелов приз за мир за спасяването на близо 50 хиляди евреи от  изпращане в концлагери в Германия бе издигната от Лъчезар Тошев, член на  Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Лауреатите от номинираните за 2013 г . ще бъдат обявени през месец октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!