Мария Капон: Папка "Лале" уличава Борисов в престъпна дейност

Елица Мартинова 25 март 2013 в 09:06 9468 8

Мария Капон, Снимка: БГНЕС
Мария Капон, Снимка: БГНЕС

Всичко, което се случва на улицата днес, е в папка „Лале“, заяви пред „Нова телевизия“ в неделя лидерът на „Единната народна партия“ Мария Капон.

По думите й папката, заради която на 20 февруари депутатите се скараха в пленарна зала, съдържа причините за недоволството на хората.

„Монополите днес, животът на хората е в папка „Лале“, защото това е част от олигархията. Възможността за създаване на монополите и за използване на властта през службите, която е ползвана в определени години „за“ и „срещу“ политици, които искат да го направят“, коментира Капон.

Тя разказа, че папката е била предоставена в МВР през 2009 г. и е съдържала огромен набор от факти за различни лица. Някои от данните са датирали още от 2002 г., а в папката е имало и много СРС-та, за които Капон отказа да даде подробности. Тя допълни, че в разработката се среща "Зоологическа градина от прякори", включително и доказателства, уличаващи експремиера Борисов в престъпна дейност.

Капон разказа, че разработката е оповестена през 2009 г., когато е създадена комисията, изясняваща тайните на папката „Лале“. Председателят на ЕНП е била сред депутатите, участвали в комисията и запознали се с документите вътре.

„Това бе по времето на Тройната коалиция. Аз съм вносител и инициатор на предложението, като това бе комисия, която трябваше да разбере дали държавата е покровителствала организираната престъпност през годините“, допълни Капон.

"Ще дам само един пример. През януари 2000 година нашите служби получават писмо от австрийските колеги с над 10 имена - идентичност на Сретан Йосич. Марко Милосавлевич е едно от тях. С тях го залавят през 2002 година. От 1998 година до 2002 година Йосич се е подвизавал с това име у нас, без да е бил спиран на границата. Не е ясно и дали говорим само за управлението на ОДС. Ако се появят документи отпреди това, може да излязат и нови факти. Затова трябва да разполагаме с всичко, за да бъдем обективни", каза Капон.

Тя подчерта, че най-важната задача пред обществото е да скъса връзката между политиците и престъпността, защото в противен случай ще се окаже, че „организираната престъпност си поръчва власт“.

ЕНП на Мария Капон ще се регистрира днес в ЦИК за предстоящите парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!