Майката на "русото ромче" е българка от Ямбол

OFFNews 24 октомври 2013 в 08:59 5745 6

Мистерия с русо момиченце в ромско семейство
Мистерия с русо момиченце в ромско семейство

Майката на русоко синеоко момиченце, открито сред ромски катун в Гърция, е българка, установи журналистическо разследване в южната ни съседка. 

Тя се казва Саша Русева и е от Ямбол, съобщи Нова телевизия, като се позова на електронно гръцкото издание. Биологичната майка е омъжена за българин на име Атанас Русев от старозагорското село Николаево, но при регистрацията на акта за раждане на детето е посочила, че не е семейна.

Според разследването майката е регистрирала детето при раждането му в Гърция на 31 януари 2009 година. Самата тя е имала здравни осигуровки там през 2008-2010 година и ги е подновила през 2013-а. Предполага се, че през 2011-2013 е пребивавала в България.

Разследването не дава отговор защо жената е оставила детето при ромите.

Историята на детето трогна Гърция, България и много други държави. Дни след намирането на малката Мария в катуна, бяха изказани различни догадки за произхода на детето. Версията за българския му произход бе една от водещите още от началото на разследването на гръцките власти.

Двамата роми, при които бе намерена Мария, първоначално твърдяха, че са нейни биологични родители. По-късно признаха, че детето им е било оставено от жена.

Доказано бе, че детето е било малтретирано. Психолозите, работили с него, описаха реакциите му "като на звяр".

"Интерпол" предприе мащабна акция по издирването на биологичните родители на момиченцето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови