КЗК глоби Плевен за неадекватни такси на автогарата

Последна промяна на 08 май 2013 в 12:55 1379 0

Автогара Плевен.
Автогара Плевен.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби община Плевен за злоупотреба с монополно положение при събирането на такси на Автогара-Плевен, съобщиха от антиминополната комисия.

Общинските дружества „Жилфонд” и „Център за градска мобилност“, които стопанисват автогарата, са налагали такси за престой на транспортните фирми според разстоянието, до което пътуват.

Проверката е направена по жалба на пловдивската компания “Хеброс Бус” ООД.

Комисията е установила, че в резултат на системата за ценообразуване, включваща елемента „пробег в км“, общинските дружества са налагали необосновано високи или ниски такси, в резултат на което се привилегироват определени превозвачи спрямо други.

КЗК счита, че цената на услугата „тръгване от сектор” не трябва да зависи от дължината на конкретния курс, тъй като себестойността на услугата, която автогарата предоставя е една и съща, независимо от дължината на маршрута, по който пътува съответният превозвач.

В случая, при дългите маршрути се постига норма на печалба в хиляди, докато при късите се формират цени под себестойността на услугата, твърдят от антимонополната комисия.

Освен че ще плати глобата, община Плевен ще трябва да промени и таксите, които събира от превозвачите, ползващи Автогара-Плевен.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !