КЗК откри картел при трима доставчици на олио

Борислава Бибиновска 26 април 2013 в 12:48 2522 0

Картел на пазара с олио. Снимка: sxc.hu
Картел на пазара с олио. Снимка: sxc.hu

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини в картелно споразумение доставчици на рафинирано бутилирано олио и техните дистрибутори, съобщиха от агенцията.

Производството е образувано вследствие на установени клаузи в договори за дистрибуция при извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио.

Нарушенията са открити при следните доставчици и техните дистрибутори:

- Калиакра АД, Бунге Зрт – Унгария и Бунге Румъния Срл и основните им дистрибутори Гама-Ник-Митев-2004 ЕООД, Теодоро Бабаров-Клио Комерс ЕТ, Д и Д Комерс Енд Диливъри ООД, Лъки 2003 ООД, Вучко 2-Братя Вучкови и Сие СД;

- Бисер Олива АД и основните му дистрибутори Фамилекс ЕООД, М.М. Малешков ЕООД, Загора 2000 ООД, Велизара 2000 ЕООД;

- Звезда АД и основния му дистрибутор КООП Търговия туризъм АД

От антимонополната комисия са анализирали три отделни, несвързани помежду си, вертикални споразумения между доставчици на бутилирано олио и основните им дистрибутори с цел пряко или косвено определяне на цени за препродажба на рафинирано слънчогледово олио и разпределяне на пазари под формата на ограничаване на територията на дистрибутора.

Поради липсата на свързаност в поведението на участниците в трите дистрибуторски мрежи, КЗК са взели решение да продължат разследването си в три самостоятелни производства, според проучваните забранени вертикални споразумения.

Определенията не подлежат на обжалване. В 30-дневен срок страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание по реда на чл. 76 от ЗЗК.

Съгласно Закона за защита на конкуренцията ответните страни, поотделно или съвместно, имат право да предложат поемането на задължения, с които да се преустанови поведението, във връзка с което е образувано производството.

След обсъждане на възраженията, предложенията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе по съществото на спора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови