КНСБ и "Подкрепа" настояват за Велико народно събрание

20 февруари 2013 в 20:02 1675 5

Константин Тренчев (лидер на КТ
Константин Тренчев (лидер на КТ" Подкрепа") и Пламен Димитров (КНСБ). Снимка: БГНЕС

Представителните синдикати - КНСБ и "Подкрепа", излязоха с декларации по повод оставката на правителството. И двата синдикати настояват за свикване на Велико народно събрание.

"Изпълнителният комитет на КНСБ приема оставката на правителството като възможен изход от създаденото в последните дни социално напрежение, провокирано не само от повишаване цените на тока и от всички други подобни сметки, непосилни за плащане от гражданите, но и от ниските доходи и безработицата в страната.

Тревогата ни за икономическата и социална стабилност в държавата до момента на структуриране на ново Народно събрание и излъчено от него Правителство, обаче, остава, пише в позицията на КНСБ.

Според синдиката има опасност до разпускането на кабинета Народното събрание да не довърши започнатата работа по приемането на важни закони за регулация на монополите, като например този за ДКЕВР.

Двете основни предложения на синдиката са:

1. КНСБ призовава Президента на Република България незабавно да започне консултации с парламентарните партии в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност за приемане на спешни мерки за по-бързо излизане от парламентарната криза и недопускане на дебалансиране на икономиката, финансовата система и усилване на общественото недоволство поради още по-дълбокото влошаване на условията на живот и труд.

Нужни са незабавни управленски решения, чрез които спешно да се повишат доходите на работниците и служителите, особено на тези, които са в очевидна невъзможност да понесат високи цени за ток, отопление и вода.

Ние считаме, че във формата на Консултативния съвет за национална сигурност, следва да бъдат приобщени представители на инициативните комитети, които организират и водят протестиращите, както и представителните синдикални и работодателски организации. Такъв подход ще позволи при преценката на обстановката и намирането на решения за изход от нея да бъде отчетено мнението на широк кръг групи от обществото, които имат специфични интереси и които, очевидно, не се чувстват представени от парламентарните политически партии.

2. КНСБ отдавна и аргументирано отстоява виждането и разбирането, че признаците на кризи в политическия модел, налагат изменения и допълнения в Конституцията на Република България. Ето защо, един от възможните изходи от създадената криза е настоящото Народното събрание да свика Велико народно събрание, със задача да измени и допълни Конституцията на Република България в общоприемливи за обществото посоки. 

Конфедерацията на труда  "Подкрепа" е по-крайна в оценката на случващото се.

"Родината ни е в състояние на безпрецедентна политическа, икономическа и институционална криза. Причините за това трагично състояние се коренят в управлението на всички правителства през т. нар. 24-годишен преход, който имаше своята институционална база в наложената от т. нар. Велико Народно Събрание комунистическа конституция", пише в позицията на "Подкрепа".

Конфедеративният съвет на КТ „Подкрепа” свиква в постоянна готовност Националния стачен комитет и открива процедура по организиране на общо национална политическа стачка, предупредиха от профсъюза.

Те призовават всички свои членове и симпатизанти да продължат да участват в организираните граждански протести, както и за спазване на реда и законите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови