Бойко Борисов подаде оставка (обновена)

Александра Маркарян Последна промяна на 20 февруари 2013 в 09:21 8674 53

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС

Бойко Борисов обявява оставката си

Бойко Борисов подаде оставка.

Той обяви оттеглянето на правителството днес пред Народното събрание днес.

Властта ни е дал народът, днес му я връщаме. Няма да участвам в управление, в което полицията се бие с хората, обяви премиерът от парламентарната трибуна.

Борисов застана на трибуната, но вместо да обяви персоналните промени в правителството, както бе заложено по дневен ред в програмата на парламента, обяви собственото си оттегляне.

"Благодаря на всички, които са ни подкрепяли. Колеги - обърна се Борисов към министрите, няма да правим структурни промени днес. Отиваме, завършваме заседанието. Наобед, госпожа Цачева, по надлежния ред, ще депозирам оставката на кабинета. Надявам се по съответната технология да бъде приета."

Няма да участвам в служебен кабинет, обяви още от трибуната на Народното събрание Борисов. Той обясни решението си с разрастващите се протести в страната:

"Всяка капка кръв за нас е петно. Не мога да гледам парламента, ограден с ограда. Нито ни е цел властта, ако трябва да се пазим от хората. Държавата има нужда от нов кредит на доверие. За 4 години направихме много. Нито една програма няма спряна, нито едно евро.

Щом народът иска по този начин улицата да управлява държавата, да го направи".

По повод насилието снощи премиерът се обърна към заместника си Цветан Цветанов с думите:

"Да благодарите на всички полицаи за положените усилия и това е жест и към тях да нямат работа на улицата, да а си гледат обществения ред и борбата с престъпността”.

Борисов заяви още:

"Досега съм се явявал на избори винаги сам, по закон. На избори са се явявали ГЕРБ винаги, когато ЦИК, РИК и законът са описали. Никога не сме се явявали на избори, за да ни упреква някой, че ще искаме да манипулираме изборите по наши правила. След като искат такова управление на държавата, да видим. Няма да участвам в управление, в което полицията се бие с хората и няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести".

За ситуацията, до която се стигна, премиерът обвини опозицията:

"Костов положи огромни усилия да върне ДПС и БСП на власт и хората ще го оценят и на изборите. След като по този начин направиха колегите от БСП и ДПС, направиха един много опасен прецедент и това ще ви се върне, бъдете сигурни. Ние имаме достойнство, чест. Властта ни е дал народът, днес му я връщаме. Няма да участваме в гласуването. Вие си гласувайте, ако искате"

След изказването на Борисов пред пълната пленарна зала депутатите от ГЕРБ станаха на крака и изпратиха Борисов с ръкопляскания. Заседанието бе прекъснато. В залата настана пълно объркване. Депутати поискаха да спре директното излъчване.

По процедура след оставката президентът Росен Плевнелиев е длъжен да връчи мандат за съставяне на кабинет отново на ГЕРБ. Ако ГЕРБ откажат да съставят правителство, мандатът ще бъде даден на БСП. Ако и левицата откаже, президентът ще връчи мандата на трета парламентарно представена партия. Ако и тя не сформира правителство, парламентът се разпуска, назначава се служебен кабинет и се насрочват предсрочни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.02 2013 в 17:53

Бойко Борисов,трябва да се върне на власт,защото той направи много неща за България!!!!
Друг няма като него.Какво искате Вие да дойдат на власт турците и Станишев ли???
Не сте добре!
Съд за Станишев и турците!!!!!
АЗ САМ ЗА БОЙКО БОРИСОВ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

20.02 2013 в 23:31

ИСКАНИЯ
на Национален непартиен клуб по бизнесинтереси
„СОЦИОПАТ”
/Социалисти-патриоти/

- Незабавно закриване на ДКЕВР, и заменянето и с друга такава, с по-благозвучна за протестни митинги абревиатура: например ДАГИЕБА /Държавна агенция за гражданска инспекция в енергийните бизнес асоциации/
- Незабавна национализация на всички ЕРП-та, по всички земни кълбета, последвано веднага от
- Незабавно преобразуване на досегашното МИЕТ в Министерство на икономиката, НАЦИОНАЛИЗИРАНАТА енергетика и туризма /МИНЕТ/
- Незабавно назначаване на Румен Овчаров за министър в МИНЕТ
- Незабавно назначаване на Румен Петков за министър на МВР /”Маджо вика Румен”/
- Незабавно назначаване на хидроинженер-философ Ахмед Доган за министър на новопреобразувано „Министерство на земеделието, горите, водите и всичко което още диша-мърда и може да се купи-продаде”
- Незабавно назначаване на национално-отговорна дясна опозиция начело с Гаргамел Костов, Яне флашката, Софиянски, земеделци, войводи и друга масовка.
- Новоназначената дясна опозиция незабавно да се разграничи от управляващите, като обещае че „шъ нъ управи”, след като оправи първо себе си, когато и дойде ред пак да управлява.
- Незабавно да се забрани на Бойко Борисов да се занимава с политика и други подобни глупости, които не са негова работа – за това си има определени още през 1990 г. хора с хладен ум, горещи сърца и много сръчни ръце...

20.02 2013 в 18:12

ПъПъ - след избирането на другаря Рузвелт мириканските гангстери получили партийно поръчение да станат бизнесмени. И с удоволствие открили, че извозването на боклука, както и снабдяването на градовете с вода и ток носи повече печалби, отколкото контрабандата на алкохол, тютюн и наркотици.
Главният гангстер се наричал Меир Лански.
Според СМРАД главният гангстер се наричал Лъки Лучано, един от многото контрабандисти на алкохол.

20.02 2013 в 17:51

Ако не ме лъже склерозата, вашият кмет беше избран със съвместните усилия на БСП, ГЕРБ и ДПС (даже другарят Иван Костов даде своя скромен принос) и не виждам къф ви е проблема. Возете си боклука във Видин.

20.02 2013 в 17:39

Бе те и досега носят юридическа отговорност. Само че неотклонно си избират главен прокурор, който не се сеща да им я търси.
А законите, откак свят светува, позволяват на силния да граби слабия.
С изключение на Дванайсетте таблички.
Законът за съдене на хората също не е лош, само че при него основните компоненти на свободната пазарна икономика се наказват със смърт. А за паради на педерасти да не говорим.

20.02 2013 в 17:07

Помогнете, във Варна закъсняват със изхвърлянето на боклука:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=427608347314756&set=a.371597346249190.87836.367267946682130&type=1&a mp;theater

20.02 2013 в 16:56

Шалом, пламен!
Ти май си братовчед на леля Кристалинка, щом знаеш едно от имената на новите министри – Р. Овч.
Да беше сал един Р. Овч. (любопитно е използването на съкращението от нескопосаната фалшивка на Цвъки и Ко), с мед да го намажеш!
Разбира се, Р. Овч. е обикновен шабес-гой и може да бъде похарчен във всеки един момент, също като проекта на Сорос "Бойко Борисов".
Да имаш идея какво да правим със "стари курви" като Неински, Софиянски, Кунева, Костов, Станишев, Доган?
Щото те са правилни идн.
Да не би да си антисемит?

20.02 2013 в 16:32

Мирише ми на антисемитизъм.

20.02 2013 в 16:27

1. Цени на електроенергия при продажба от производители l АЕЦ Козлодуй – 11,68 лв/мегават час l ТЕЦ „Марица изток“ 2 – 40,50 лв/мегават час l ТЕЦ „Бобов дол“ - 65,08 лв/мегават час l Тец „Марица изток“ 3 – 67,64 лв/мегават час l ТЕЦ Варна – 71,88 лв/мегават час l ТЕЦ Русе – 76,39 лв/мегават час 2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия – 105,00 лв/мегават час 3. Цени на вятърни електрически централи: 3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа – 189,00 лв/мегават час 3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа – 172,00 лв/мегават час 4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи: 4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп – 823,00 лв/мегават час 4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп – 755,00 лв/мегават час Цените са без ДДС.
Както каза другарят Румен Овчаров: "Бе вие не разбрахте ли, че ние ще сме богати, а вие ще сте бедни?"
Само че всичко заграбено отдавна е изнесено и социалната пенсия в панелката няма да ги уплаши.
Веспасиан го е измислил - дай три четвърти от накраденото, иначе умираш на кол.
После пак ги назначавал за управители на провинции.

20.02 2013 в 16:15

Протестите дадоха допълнителен тласък на главоломно падащия рейтинг на ГЕРБ. Затова си мисля,че оставката на Буда е премерен тактически ход за стопиране на народното недоволство и уталожване на страстите.Нататък сценария е може би следния - Боко оглавява предизборния щаб на ГЕРБ и развявайки за байрак остатъците от предишната си харизма ,тръгва по села и паланки като Бенковски да плаши народа с идването на Доган и Станишев.И понеже българина е показал, че страда от политическо слабоумие и късогледство, може и да му се върже.А това е сигурна предпоставка, че император Тиквоний І ще се завърне на бял кон в парламента.За да не се случи този сценарий трябва протестите да продължат.Да се изметат политическите пиявици от Народното събрание като ненужен исторически боклук.Да се свика Велико народно събрание за промяна на конституцията и избирателния закон .Да се смени политическата система и се освободи обществото от мафиотската червено-синя /и прочие цветове/ задушаваща прегръдка.Да извадим нови партии и нови лица на политическата сцена.Лица, готови да поемат не само морално-политическа,а и юридическа отговорност за действията си в името на по-доброто бъдеще на България.И...законите над всичко и всички . Поради тези причини - протести до дупка.Сега е време да покажем, че сме вече народ,а не ....мърша.Това е...!