Караджова е подписала решението за Пирин, Попов пасува засега

21 март 2013 в 19:39 3056 3

Сцена от протестите в защита на парк „Пирин“ от началото на годината. Снимка: Сергей Антонов
Сцена от протестите в защита на парк „Пирин“ от началото на годината. Снимка: Сергей Антонов

В последните дни на мандата си бившият екоминистър Нона Караджова е одобрила становището на експертния съвет към министерството за промени в режимите на парк „Пирин“. Новият министър Юлиан Попов обаче няма да го внесе за обсъждане в Министерския съвет, съобщи „Дневник“.

Утвърждавайки становището за промяна в плана за управление на националния парк, Караджова е придвижила процедурата с ход напред и новият министър вече може да я внесе за окончателно гласуване в кабинета. Той обаче заяви, че ще се въздържи от резки действия и ще свика нови дискусии между спорещите страни по въпроса – от една страна община Банско и фирма „Юлен“, а от друга неправителствените екоорганизации. Такава дискусия ще бъде организирана следващата седмица, обяви Попов.

Всъщност, министърът все още няма еднозначно решение как ще процедира, стана ясно от думите му. Наредбата за плановете за управление на защитените територии дава месец на ведомството да внесе в Министерския съвет за гласуване промените в плана, след като ги получи от заявителя. От община Банско вече са внесли коригираното си искане, оформено според становището на експертния съвет. Това означава, че ако министерството не намери пропуски в него, според нормативната уредба настоящият кабинет ще трябва да вземе решение по въпроса.

Промените в плана за управление на парк „Пирин“ предвиждат увеличаване на площта в парка, в която ще може да се строят ски съоръжения – далеч над площта, определена в концесията за ски зона Банско, управлявана от фирма "Юлен". Те бяха одобрени от експертния съвет на министерството (ВЕЕС – Висш експертен екологичен съвет) по искане на община Банско, която настоява за строителство на втори кабинков лифт в планината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков