Екоминистърът обърна посоката - раздутата ски зона не е нарушение (обновена)

Последна промяна на 08 февруари 2013 в 17:00 1991 21

Министър Нона Караджова,. Снимка: БГНЕС
Министър Нона Караджова,. Снимка: БГНЕС

Две години, след като обяви, че ски зона Банско е раздута далеч над площта по концесионния договор с "Юлен", екоминистърът Нона Караджова обяви, че фирмата не е нарушила договора. 

Това стана днес по време на дискусия в Банско, организирана от кмета на общината Георги Икономов.

Петър Петров от ръководството на "Юлен" обясни защо фирмата не била в нарушение: в териториално устройственият план на ски зоната погрешно била зададена максимална площ на пистите и съоръженията (995 декара), без да се вземат предвид индивидуалните проекти за лифтове и писти. "И държавата, и ние нямахме опит с такава концесия", каза Петров.

Неговите думи бяха потвърдени от министър Караджова.

"В параграф 22 сме, това е един безумен договор със страхотни разминавания между графична и текстова част. Явно преди мен не са направили измерване на ски зоната, защото са били наясно с този проблем", каза Караджова.

Петров и Караджова обаче не обясниха защо има драстично разминаване между измерванията на двете за ски зоната. Според две измервания, поръчани от Караджова, ски зоната е с 650 декара над площта, записана в устройствения план на ски зоната и в концесионния договор от 2001 г. По данните на общината и фирмата (те са съдружници в "Юлен" АД) обаче площта е 1061 декара или с около 100 декара над площта в договора.

В отговор към представители на екоорганизациите, дошли на срещата в Банско, министърът на икономиката Делян Добрев каза, че слага знак на равенство между развитието на ски зоната и на самия град Банско. Той понечи да каже, че Банско си има общ устройствен план, който регламентира развитието на самия град, но беше поправен от кмета Георги Икономов, че такъв все още няма.

Строителният контрол също е на мнение, че няма нарушения в ски зоната. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев. ДНСК е проверявала няколко сигнала за незаконно строителство в зоната, но нито един от тях не се потвърдил, каза Симидчиев.

Исканията на Банско и аргументите срещу тях

Община Банско и "Юлен" аргументираха искането си за втори кабинков лифт със "задръстванията" на сегашния. Днешната среща започна с фотопрезентация за опашките на началната станция на кабинковия лифт в Банско. Опашките чакащи скиори са били заснети с видеокамера на 1 февруари. В този ден за няколко часа през станцията са минали около 6500 души, посочи маркетинг директорът на "Юлен" Иван Обрейков. Пред камера на фирмата няколко чужденци заявяват, че няма да се върнат в Банско заради двучасовото чакане на лифта. "Всичко, от което се нуждаем, е още едни такива кутийки, които да подскачат по планината", завърши Обрейков.

След него думата взе председателят на българската федерация по ски Цеко Минев - "злият гений на ски спорта", както иронично се представи. Бил съм в Сен Мориц (Швейцария - бел.ред.), където бе направен лифт през резерват. Там се разбраха за компенсаторни мерки с екоорганизациите. Истерията на зелените организации е нещо много чудно. И ми се струва, че отива към политика, каза Минев. А ние трябва да се капсуловаме за 2.5 % от парка, добави той (ски зона Банско заема около 2.5% от площта на национален парк "Пирин"). Той даде примери с Италия и Франция, където също били правени ски зони в резервати.

"Сериозно се притеснихме от факта, че така формулирани текстовете позволяват застрояване на 65% от територията на парка" - така юристът на природозащитните организации Любомир Костадинов коментира предложените от Банско промени в плана на парк "Пирин" с цел разширяване на ски зоната. "Те не са формулирани за една кабинка (вторият кабинков лифт, за който общината и концесионерът "Юлен" настояват - бел.ред.), а за много нови ски писти", посочи Костадинов.

Юристът припомни, че докладът по ОВОС (екооценка) на ски зоната от 2001 г. е препоръчвал туристическата леглова база в Банско да се ограничи до 7800 легла. С безконтролното строителство в града в последното десетилетие това число беше многократно надхвърлено, което доведе и до искането за разширяване на ски зоната, за да поеме повече скиори и сноубордисти. "Защо не беше спазен ОВОС-ът за 7800 легла? Не разбирате ли, че тези легла ви пазят вас", обърна се Костадинов към присъстващите банскалии. "Това е било направено във ваш интерес. Съжалявам, че не го разбирате". Строителството на нови хотели конкурира вече действащите и отнема от клиентите им, поясни той.

По-късно в дискусията се включи и кметът на Разлог Красимир Герчев, който настоя да се обърне внимание и на "нашия брадясал проект". Той визираше проекта за ски курорт в местността Кулиното над града, който също попада в националния парк.

Офшорен диспут

"Нека град Банско не става синоним на Слънчев бряг", призова Любомир Костадинов. Той настоя да бъде изяснено кои са истинските собственици на концесионера "Юлен" (официално мажоритарен собственик на фирмата е офшорната "Маренго трейдинг", регистрирана в Кипър; развитието на ски зоната обаче се протежира от председателя на федерацията по ски Цеко Минев, който е съсобственик на Първа инвестиционна банка, а тя е кредитор на "Юлен"). "Кои са собствениците на концесионера, защото не знаем дали те или техни колеги не са в конфликт на интереси", запита юристът.

Министър Делян Добрев изрази несъгласие с примера "Слънчев бряг". Презастроеният черноморски курорт погрешно се сочил за отрицателен пример, защото привличал с 10-20% повече туристи всяка година. Той направи сравнение с курорта "Албена", в който допълнително строителство няма, но в който, по думите му, има спад на посетителите.

По-късно пред OFFNews Минев коментира, че офшорните фирми са напълно законни и не е длъжен да знае кой стои зад "Маренго". "За мен е достатъчно да се развива ски зоната. Вие можете ли да проверите кой стои зад "Бритиш петролиум" например? Тя също е офшорна", каза той. Независимо от него, съвсем същия пример - с "Бритиш петролиум" даде и Петър Петров от ръководството на "Юлен" (и на "Витоша ски" - собственик на лифтовете над София).

Срещу искането за обявяването на офшорните собственици се изказа Дончо Иванов от неправителствената организация Коалиция за устойчиво развитие. Иванов е член на Висшия експертен екологичен съвет към екоминистерството, който на 19 февруари ще обсъжда предложението на община Банско.

Членът на ВЕЕС отправи обвинения и към Тома Белев - председател на Асоциацията на парковете и бивш директор на природен парк "Витоша". Той окачестви Белев като деец в конфликта между неправителствените организации и екоминистерството за ски зона Банско и изтъкна, че бил лош парков директор. Същата теза за лошото управление на Витоша бе многократно изтъквана в последните години - от фирма "Витоша ски", от Цеко Минев и от сдружението на Филип Цанов.

За председателя на ски федерацията пък Дончо Иванов каза, че не му прилича на "бандит".

След изказването на Иванов повечето от присъстващите на дискусията му ръкопляскаха. Експертът си поръча повторни аплаузи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2013 в 17:23

Гьонсуратлъкът на (бившата вече) министърка Нона Караджова е поразителен! Разрешавайки застрояването твърди, че не е разрешено?!? Абе вие от ГЕРБ сте свикнали да се занимавате с необразовани тъпанари (от каквито е съставен вашия електорат), ама не всички в България сме такива!
Така че г-жо Караджова, хващайте си партекешите и айде друм! Ама няма страшно, Цеко Минев все ще ви измисли някаква службица. ;)

18.02 2013 в 17:38

Ако си раздуя парцела и ти влезна в двора не е нарушение ,така ли. Абе тая нема срам .Глупост след глупост.Довиииждане.довиииждане

12.02 2013 в 19:15

Само пълна забрана за строителство в парковете, никакви компромиси и нека денят на булдозера да дойде по - скоро. Вече не се впечатлявам като гледам кадри от други страни, от плажове и планини, по които на хоризонта една будка не се вижда, а пък тук нацвъкани грозотии, като някакви декори на снимки на постапокалиптичен филм.

12.02 2013 в 10:15

http://www.koralbeach.com/node/362

На това ли му казва министър Караджова раздута зона.Засрамете се.Не правете хората на балами че ще им писне скоро.Ако си купя 1 декар мога ли да го раздуя до 2 декара в твоя двор, министре и да не го платя?
Всички карти,които се раздават в хотелите на Цеко Минев,са листчета за лифта без левова стоиност и не ги отчитат като приход. НАП не го ли зная?
Никъде по ски курортите по света няма такава сеч и толкова заведениея в планината ,това не сте ли го видели?
Очакваме пълна забрана за строителство различно от колона за лифт и писта.Никакви заведения и хотели. Престанете да заблуждавате хората.Събаряне на всичко незаконно.

10.02 2013 в 11:06

Не с ирония с тъга трябва да кажа,че Цеко Минев наистина е злината за ски спорта.С лакомията си ще съсипе и ските и страстта на младите тях.Докато може да лапа от държавата пари ги учи да карат ски и като се запалят ги сложи на кабинката срешу 60 лева .Не могат да платят и айде аутсайдер си ,депресия,ракия.Да не се прави на благодетел ами да намали цените,да не ми обяснява как ските са скъп спорт в целия свят .Ако иде в света ,които визира ще има да плаща за това което прави та свет ще му се извие.Довел бил ски купа ,ами с парите на държавата и аз мога да я доведа.Хитрец си ти Андрешкоооо

10.02 2013 в 02:07

Я пак!
Че не схванахме идеята, не че нещо...

Апропо, я да те видим как си със сметките. Можеш ли да изчислиш на колко възлиза планината? Нето?... И дали Юлен ще похарчи толкова пари, без да спечели, че да му бъде харизана?

09.02 2013 в 21:34

...над 270 хектара гори завинаги унищожени в Национален Парк Пирин!

http://www.koralbeach.com/node/362

09.02 2013 в 21:20

Планината и морето винаги си вземат своето обратно. Ние сме като едни жалки бълхи по козината на Земята. Тя рано или късно ще ни изтръска, и колкото по-алчни и нагли сме, толкова по скоро ще стане това! Вместо да живеем в хармония с нея, ние грабим колкото можем. Ама ще стане като маймуната дето бръкнала в хралупата с орехи.

09.02 2013 в 20:03

1. Експертиза на текстовите и графичните материали щом има разминаване. Явно някой нещо е заменял или фалшифицирал или добавял.
2. Плащане на наказателна такса 10 пъти по-голяма от концесионната за надвишената територия.
3. Рекултивация на унищожения ландшафт.
4. Експертиза на хронометража на съществуващия лифт.
5. Проверка от РДНСК за законосъобразността на строителството в Банско - процент задължителни зелени площи, паркоместа, кинт, етажност, отстояния през улица и през регулация.
6. Глоби и оставки на нарушителите, включително Караджова.

09.02 2013 в 19:51

Някой трябва да обясни на хората в Банско (както и по Черноморието), че няма начин, при туристически сезон от 3 месеца, да се изхранваш само с туризъм. Втората кабинка, разширяването на ски зоната и пр. може да донесат печалба на хотелиерите, но изобщо няма да донесат полза на банскалии. Просто защото с 3 заплати годината не се изкарва. Най-добре да не се оставят да ги използват, а да помислят как да направят туризма целогодишен или да си намерят някаква работа за през лятото, а да не лежат само на кълката с туризма.