Иван Станков: Отглеждаме по-малко животни, 90% от плодове и зеленчуци са внос

Борислава Бибиновска 22 март 2013 в 10:30 2231 2

Земеделският министър Иван Станков. Снимка: БГНЕС
Земеделският министър Иван Станков. Снимка: БГНЕС

Българите отглеждат от 5 до 10 пъти по-малко домашни животни. 90% от плодовете и зеленчуците пък са внос от чужбина.

Това съобщи министърът на земеделието и храните в служебния кабинет проф. Иван Станков пред bTV.

Министър Станков уточни, че според официалните данни броят на едрия добитък от 2,35 милиона през 1900 г. е спаднал до 568 хиляди. Рекорден е и спадът при дребния добитък като кози и овце - от 18 милиона през 1984 г. до около милион през последните години.

Иван Станков посочи, че приоритет в земеделието трябва да се даде на производството на млечното и месодайното животновъдство.

"Към момента за такава продукция има страхотен пазар – не само за арабските страни, но и за Европа. А ние сме убили производството си и няма какво да изнесем”, коментира Станков.

Като "трагично" земеделският министър определи и производството на плодове и зеленчуци. 

"90% имаме внос отвън и то в активен сезон", алармира Иван Станков. Този тревожен факт министърът обясни така: "Тръгнахме по крайно неправилен път – ликвидационните съвети преди 20 г. В Чехия и Германия например запазиха големите стопанства въпреки приватизацията, докато при нас се ликвидираха животните, раздроби се земята".

Иван Станков добави още, че по отношение на евросубсидиите страната ни има няколко приоритета – обвързаното производство, заплащане на площ, подпомагане на малките ферми и биопроизводството.

"Парите по първия стълб никога не достигат – ето, не можахме да се разплатим с тютюнопроизводителите, но вече извоювахме възможността да можем прехвърляме пари от втори стълб - от селските райони, където те не се усвояват", заяви Иван Станков.

Министър Станков коментира, че е приел поканата на президента Росен Плевнелиев да оглави Министерството на земеделието и храните, защото има вяра, че може да допринесе за подобряването на сектора у нас.

Той сподели, че живее на село, където всичко си произвежда сам. Преди 35 години пък бил част от екип, който създал специален вид порода овце. Новата порода обаче изчезнала с ликвидационните процеси след настъпването на демокрацията, разказа още министър Станков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!