Отпускат 24 млн. лв. за модернизация на селското стопанство

Борислава Бибиновска 19 март 2013 в 14:56 3027 0

15% от европарите за селско стопанство пренасочени към други ключови сектори. Снимка: Уикипедия
15% от европарите за селско стопанство пренасочени към други ключови сектори. Снимка: Уикипедия

24 млн. лева ще бъдат отпуснати за модернизация на кравеферми и растениевъдни стопанства, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Държавен форд "Земеделие" одобри 77 проекта по Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Точният размер на субсидията за тях е 24 153 387 лв.

Част от проектите са предвидени за развитие на кравефермите, за засаждане на овошки, изграждане на пшенични и зърнени култури.  Стопанствата ще инвестират в доилни зали, системи за управление на стадото, фуражораздаващи ремаркета, електрически роторни четки и др. Със средства от ПРСР ще бъдат създадени и свинеферма и птицеферма за бройлери. Двама пчелари също ще получат помощ от ПРСР.

Одобрени са и предложения за модернизиране на цех за производство на гъби, както и за създаване на насаждения от бял риган и орехи, които ще бъдат отглеждани по биологичен път.

Междувременно в Брюксел се проведе заседание на Комисията по земеделието, на която бяха обсъдени  промените в Общата селскостопанска политика. На срещата присъства и българският земеделски министър Иван Станков.  В Брюксел. Новите реформи предвиждат да се отпуснат по 1500 евро годишна еднократна помощ на малките земеделски производители.

Позицията на България е, че Схемата за единно плащане на площ трябва да продължи да се прилага до 2020 г., при възможност за възползване и от базовата схема на права на плащане.

Пред Брюксел министърът на МЗХ Иван Станков изрази и позицията, че основен приоритет за България е да се даде възможност страните да разпределят над 10% от парите по схемата за единно плащане на площ към т.нар. обвързана с производството подкрепа.

На заседанието на Съвета на Европейския съюз България е изказала несъгласието си с изискването за поддържането на 7% площи с екологична насоченост. Според МЗХ дела на екологично насочените площи за първата година трябва да е 3%.  
Позицията на родното земеделие е, че "Зелените плащания" трябва да бъдат стимул за фермерите, за да спазват допълнителните изисквания, а не да бъдат наказание за тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови