Иконописецът, убил крадец, влиза за 5 години в затвора

Последна промяна на 13 септември 2012 в 12:53 5733 15

5 години затвор заплашват Опиц. Снимка: БГНЕС
5 години затвор заплашват Опиц. Снимка: БГНЕС

5 години затвор е окончателната присъда на Върховния касационен съд за иконописеца Йордан Опиц, който на 5 февруари 2007 година уби наркоман, влязъл да краде в блока му.

 До няколко дни иконописецът ще влезе в затвора. Присъдата трябва да бъде излежана в затворническо общежитие от открит тип при общ режим.

На първа инстанция Опиц бе осъден на 10 години затвор. Втората инстанция ги намали на 7 години. ВКС ги намали на 5 години. Към тях се прибавят и 160 000 лева кръвнина за родителите на убития Мариан Янчев.

 Присъдата е намалена заради чистото съдебно минало на Опиц неговата възраст и тежкото му здравословно състояние, аргументира се съдът. Иконописецът има увреден слух, не вижда с дясното око, страда от псориазис и има проблеми с гръбнака.

 Аз ли съм най-големият престъпник?

 „Животът си отиде. И пак се чудя, защо не негово величество човека има права в тая държава, а негово величество престъпникът!”, каза иконописецът пред Би Ти Ви.

 „Аз съм убиецът в тая държава! Най-големият! Аз съм най-големият престъпник! Ако съдят по височината ми – 1,86 метра, може, но иначе – не”, разказва Опиц, който има само броени дни да довърши последната си икона на Богородица Умиление. Бърза да го направи, за да я подари на болната майка на свой приятел.

Казва, че картините в паметта му са живи и помни всяка секунда.

 На фаталната дата 25-годишният младеж заедно с негов приятел се опитали да влязат в столична кооперация на ул. „Чаталджа“. Видял ги синът на Опиц. Слязъл да предупреди баща си. Художникът предложил да се затвори входната врата и да се обадят в полицията. Взел си газовия пистолет и се присъединил към групата съкооператори, които вече се били събрали и се опитвали да задържат младежите до идването на органите на реда. В това време крадците успели да се измъкнат през един прозорец. Опиц предупредил, че ще стреля. Янчев не го послушал и хукнал да бяга. Последвал изстрел. Малко по-късно момчето издъхва в линейката по път към „Пирогов“.

Убитият Мариан Янчев е задържан 92 пъти от МВР. В трите години, които е бил в затвора, майка му нито веднъж не дошла на свиждане. Баща му също е съден за хулиганство.

 Магистрите мотивират при окончателното си решение, че подсъдимият не е имал право да предприема каквито и да е било мерки за задържане, пък камо ли да стреля с огнестрелно оръжие. ВКС сочат, че Опиц не е действал при неизбежна самоотбрана, а е прострелял Янчев в гърдите непосредствено след скачането му от прозореца и докато е бил още в приклекнало положение.

Ако исках да го убия „в чекмеджето имам три ловни карабини“, разказва иконописецът. Той още не е убеден, че точно неговия куршум е убил момчето. “Аз си купих стоппатрони от „Илиянци”. Специалист ми обясни, че това момче е убито с друг куршум. По мен имаше следи от барут, а по него – не”, разсъждава Опиц.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2014 в 00:19

Благодаря че си го убил и че си спестил нервите на много гора! Съжалявам че си лежал в затворът, това съдебно недоумение!

10.01 2014 в 20:21

А откога убийството на рецивидист се счита за убийство?
С такова мислене престъпниците си правят каквото си искат- обират,бият,изнасилват,мамят. А ако нещо им направиш, лежиш 5-10 години в затвор. Системата ми е ясна - корумпирана е, ама вие битите,ебаните и крадените не мога да ви разбера защо сте се загрижили повече за престъпника.
Според мен той така или иначе отдавна трябваше да е мъртвец, но екзекутиран от държавата много преди да нахлуе при този иконописец. Друго за иконописеца не мога да направя, само мога да му кажа едно голямо - БРАВО! ТИ СИ ГЕРОЙ.
Призовавам който е вярващ една свещ да запали в негово име, а който не- мислено да го почете.

18.09 2012 в 20:05

A кой и какво предизвика убийството? Кой беше инициатора на всичко това? Откъде тръгна вдичко? От
нападението на д ома на един гражданин, който е спазвал законите и не е осъждан за нищо. Кой го нападна? Кой извърши нарушение на закона? Криминално проявен с 92 задържания от полицията! Ако той не беше тръгнал да напада и краде нямаше това да се случи. Той е инициатора на целия този екшън. Той е извора на тази мръсна вода. Когато един криминален престъпник е лице в лице с вас, вие не знаете какво той възнамерява да направи. Единственото , което може да се направи е самозащита. Ако сте на адреналин, естествено е атаката от ваша страна да е форма на самозащита. Няма ли да е лудост да чакате да видите какво ще ви направят първо и след това да премерите действията си. Освен това не е в рамките на човешката психика да се гледа престъпник спокойно за д се установи какво той ще направи.

18.09 2012 в 15:32

А убийството откога не е криминално поведение???

18.09 2012 в 14:22

Който иска да подркрепи молбата за помилване на г-н Опиц да изпрати съобщение до Президента, на http://www.president.bg/contacts.php, Г-н Президент, Моля да бъде помилван г-н Йордан Опиц. ( Нужно е само да се попълнят име и населено място). Може и друг текст да се напише. Едно общество, което стои на страната на престъпността и подркепя и защитава криминалното поведение и прояви не може да стигне далеч. Ако престъпникът не се е опитал да извърши грабеж това нямаше да се случи. Нека спрем с това българско примирие и се вдигнем срещу беззаконията извършвани в тази страна. Не може съдиите да защитават пресъпниците, а гражданите да бъдат наказвани за това, че са обект на
нападение.

15.09 2012 в 10:47

Да бе, да, България е правова държава, върховенство на закона, бла-бла - питай маргините например... И тим, и цеко минев, и валентин златев, и куп местни феодали ще потвърдят, че са изключително доволни от законите, които безгръбначните им гласуват.

ЕЙ ТАКА - НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ. ЗАЩОТО НИЕ СМЕ ОСТАНАЛИТЕ 99%

14.09 2012 в 21:41

kam gligi-bravo nai dobria comentar

14.09 2012 в 21:10

И вие ли подкарахте по мейнстрийма без да се замислите и да проучите историята... Жалко!

14.09 2012 в 18:06

Да стреляш в гръб по бягащия крадец, ИЗВЪН твоя имот, ЗАЩИТА ли му викате?

И как така законите ще ги считате за недействителни? Те затова не се пишат от целокупния неграмотен народ, а от народни представители, които може и да са малоумни, но нашето законодателство е в унисон със законите по света. Къде точно в цивилизована страна можеш да убиеш бягащ по улицата крадец (който към този момент се счита за НЕВИНЕН) ???

Тук имаме предумишлено, въоръжено убийство, плюс опит за саморазправа.

Само още нещо: Ако народът започне да въздава сам справедливост, определено няма да е напредък на страната ни по пътя на цивилизацията, а връщане към пещерите.

14.09 2012 в 09:42

Искрено съжалявам, че момчето е починало. И също не одобрявам, че Йордан Опиц е стрелял по него. Животът е ценен и една кражба не струва колкото един живот.

НО помислете за следното: Само простреляното момче и стрелецът ли са участниците в проблема? Не носят ли отговорност полицията, че над 90 пъти са задържали момчето, а само ВЕДНЪЖ са го осъдили? Или пък, че над 90 пъти са задържали момчето, без да е виновно? Че то само от това може да е станало престъпник.

Дали, ако момчето беше осъдено повече пъти, то щеше да попадне на това място или да извърши повторно престъпление? Не е ли половината смисъл на наказанието ДА СЕ ПРЕВЪЗПИТА престъпникът? И от там- наказанието за престъпление не пази само жертвите на престъплението, но и извършителя от по-нататъшна саморазправа.

Ако вие бяхте на мястото на Опиц, но бяхте сигурни в справедливостта и компетентната работа на МВР, щяхте ли да стреляте?

Освен това- колко доверие имаме всъщност на бърза помощ? Нима не е възможно момчето да е починало в линейката НЕ само от раниците си, а и с лекарска "помощ"?

Не е прав Опиц, че е стрелял.

Но преди него не е била права полицията, че или около 90 пъти е задържала момчето, без то да е виновно, или около 90 пъти не е успяла да спомогне за неговото осъждане.

И накрая- възможно е да не са били прави и от бърза помощ.