Иконописецът, убил крадец, влиза за 5 години в затвора

Мая Златкова 13 септември 2012 в 12:53 6478 15

5 години затвор заплашват Опиц. Снимка: БГНЕС
5 години затвор заплашват Опиц. Снимка: БГНЕС

5 години затвор е окончателната присъда на Върховния касационен съд за иконописеца Йордан Опиц, който на 5 февруари 2007 година уби наркоман, влязъл да краде в блока му.

 До няколко дни иконописецът ще влезе в затвора. Присъдата трябва да бъде излежана в затворническо общежитие от открит тип при общ режим.

На първа инстанция Опиц бе осъден на 10 години затвор. Втората инстанция ги намали на 7 години. ВКС ги намали на 5 години. Към тях се прибавят и 160 000 лева кръвнина за родителите на убития Мариан Янчев.

 Присъдата е намалена заради чистото съдебно минало на Опиц неговата възраст и тежкото му здравословно състояние, аргументира се съдът. Иконописецът има увреден слух, не вижда с дясното око, страда от псориазис и има проблеми с гръбнака.

 Аз ли съм най-големият престъпник?

 „Животът си отиде. И пак се чудя, защо не негово величество човека има права в тая държава, а негово величество престъпникът!”, каза иконописецът пред Би Ти Ви.

 „Аз съм убиецът в тая държава! Най-големият! Аз съм най-големият престъпник! Ако съдят по височината ми – 1,86 метра, може, но иначе – не”, разказва Опиц, който има само броени дни да довърши последната си икона на Богородица Умиление. Бърза да го направи, за да я подари на болната майка на свой приятел.

Казва, че картините в паметта му са живи и помни всяка секунда.

 На фаталната дата 25-годишният младеж заедно с негов приятел се опитали да влязат в столична кооперация на ул. „Чаталджа“. Видял ги синът на Опиц. Слязъл да предупреди баща си. Художникът предложил да се затвори входната врата и да се обадят в полицията. Взел си газовия пистолет и се присъединил към групата съкооператори, които вече се били събрали и се опитвали да задържат младежите до идването на органите на реда. В това време крадците успели да се измъкнат през един прозорец. Опиц предупредил, че ще стреля. Янчев не го послушал и хукнал да бяга. Последвал изстрел. Малко по-късно момчето издъхва в линейката по път към „Пирогов“.

Убитият Мариан Янчев е задържан 92 пъти от МВР. В трите години, които е бил в затвора, майка му нито веднъж не дошла на свиждане. Баща му също е съден за хулиганство.

 Магистрите мотивират при окончателното си решение, че подсъдимият не е имал право да предприема каквито и да е било мерки за задържане, пък камо ли да стреля с огнестрелно оръжие. ВКС сочат, че Опиц не е действал при неизбежна самоотбрана, а е прострелял Янчев в гърдите непосредствено след скачането му от прозореца и докато е бил още в приклекнало положение.

Ако исках да го убия „в чекмеджето имам три ловни карабини“, разказва иконописецът. Той още не е убеден, че точно неговия куршум е убил момчето. “Аз си купих стоппатрони от „Илиянци”. Специалист ми обясни, че това момче е убито с друг куршум. По мен имаше следи от барут, а по него – не”, разсъждава Опиц.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews