ВМРО иска оръжие за всички

Последна промяна на 14 септември 2012 в 10:31 2071 5

Ангел Джамбазки. Снимка: БГНЕС
Ангел Джамбазки. Снимка: БГНЕС

Предлагаме възможност хората да притежават лично оръжие, да се отбраняват с ловното си оръжие, за да може някой като влезе в имота им - те да се защитават. Това заяви в сутрешния блок на bTV зам.-председателят на ВМРО и общински съветник Ангел Джамбазки.

Коментарът беше направен във връзка с темата за неизбежната отбрана и случая с иконописеца Йордан Опиц, който получи пет години затвор, след като съдът прецени, че той е уби наркоман, влязъл да краде в дома му.

Според Джамбазки са нужни оръжия на обикновените хора, защото престъпниците така или иначе си имат такива. След като има един полицай на десет села, хората трябва да има с какво да се отбранява, категоричен е общинският съветник.

Огромна, тежка, скотска, битова престъпност вилнее в малките градчета, възмути се още той. По думите му в селата крадците са предимно цигани, а в градовете - наркомани. Войводата не е съгласен и с правната норма да се отвръща на нападението с идентично оръжие: „Аз ако имам нож, а той е с флекс, флекс ли да му търся?"

„Законът е ясен и категоричен. Текстът за самоотбраната е променян много малко. Този институт действа, защото са защитени в достатъчна степен интересите, които трябва да защитава той.” Това коментира адвокат Ивет Анадолска, с дългогодишна съдийска практика зад гърба си.

Отделните случаи са различни, смята тя. „Опитът на законодателя да внесе известно разширяване на хипотезите за неизбежна отбрана през 1997 г. беше попарен от Конституционния съд. Това стана само за случаите при проникване в жилище или взлом с насилие.”

Нападението трябва да е започнало, т.е. да има реална опасност от увреждане, за да можем да се защитим, обясни юристът. Само тогава жертвата може да навреди на нападателя, без да превишава пределите на неизбежна самоотбрана, т.е. „нападението и отбраната да са съизмерими”. Така според Анадолска при самоотбрана в дома си жертвата не превишава лимитите на неизбежната самоотбрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.05 2014 в 21:27

Напълно подкрепям "българска Втора поправка" и лично аз го говоря от години, макар че - глас в пустиня...
Бенджамин Франклин е казал:
"Демокрация - това са два вълка и агне, които гласуват какво да се яде за обяд. Свобода - това е добре въоръжено агне, което оспорва резултатите от гласуването."
Някога българите са умирали под знаме, на което е пишело "Свобода или смърт", а не "Демокрация или смърт", или греша?
Вълчата глутница, окупирала властта на 09.09. 1944 и пременила се в овчи кожи на 10.11.1989 никога не е имала и няма да има интерес ние, редовото стадо, да вървим с по два патлака на пояса и с пушка в ръката, пардон исках да кажа да вървим с изправен гръбнак и с вдигнато чело...
Защото сме им небходими все така - унило блеещи, подкарани от тях по пътя към кланницата. Където те вече отдавна са ни спазарили на касапите...

15.09 2012 в 08:25

Като гледам нивото на българина във фейсбук ,където за разлика от реалния живот се опитва да бъде такъв какъвто си е в действителност ,то сами ше се изпотрепем от използване на оръжие в нетрезво състояние,некадърно използване и при междусъседски отношения. Иначе съм "за " защитата на собствеността без условности . Избираеми общински полицай за всяко село и да има право да назначават помощници в зависимост от броя на селяните ,. също да има право да организира доброволци за период от време и конкретна задача.Парите за тях могат да дойдат от допъжнителен общински данък - сигурност. и за материалната база от държавата.

14.09 2012 в 11:53

Нали Бай Ганьовците в политиката все гледат към "Америката". Ами нека тогава вземаме най-доброто от най-напредналите! Правото на защита на частното имуществото е основополагаща в САЩ!

14.09 2012 в 10:48

Браво, действайте!
Аз съм твърдо ЗА

14.09 2012 в 10:44

Само за българите по произход, без криминално и друго(от псИОходиспансера) досие!