ВМРО иска оръжие за всички

14 септември 2012 в 10:31 2589 5

Ангел Джамбазки. Снимка: БГНЕС
Ангел Джамбазки. Снимка: БГНЕС

Предлагаме възможност хората да притежават лично оръжие, да се отбраняват с ловното си оръжие, за да може някой като влезе в имота им - те да се защитават. Това заяви в сутрешния блок на bTV зам.-председателят на ВМРО и общински съветник Ангел Джамбазки.

Коментарът беше направен във връзка с темата за неизбежната отбрана и случая с иконописеца Йордан Опиц, който получи пет години затвор, след като съдът прецени, че той е уби наркоман, влязъл да краде в дома му.

Според Джамбазки са нужни оръжия на обикновените хора, защото престъпниците така или иначе си имат такива. След като има един полицай на десет села, хората трябва да има с какво да се отбранява, категоричен е общинският съветник.

Огромна, тежка, скотска, битова престъпност вилнее в малките градчета, възмути се още той. По думите му в селата крадците са предимно цигани, а в градовете - наркомани. Войводата не е съгласен и с правната норма да се отвръща на нападението с идентично оръжие: „Аз ако имам нож, а той е с флекс, флекс ли да му търся?"

„Законът е ясен и категоричен. Текстът за самоотбраната е променян много малко. Този институт действа, защото са защитени в достатъчна степен интересите, които трябва да защитава той.” Това коментира адвокат Ивет Анадолска, с дългогодишна съдийска практика зад гърба си.

Отделните случаи са различни, смята тя. „Опитът на законодателя да внесе известно разширяване на хипотезите за неизбежна отбрана през 1997 г. беше попарен от Конституционния съд. Това стана само за случаите при проникване в жилище или взлом с насилие.”

Нападението трябва да е започнало, т.е. да има реална опасност от увреждане, за да можем да се защитим, обясни юристът. Само тогава жертвата може да навреди на нападателя, без да превишава пределите на неизбежна самоотбрана, т.е. „нападението и отбраната да са съизмерими”. Така според Анадолска при самоотбрана в дома си жертвата не превишава лимитите на неизбежната самоотбрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки