Грешка на ЦИК сваля бариерата за партиите под 4%

Последна промяна на 18 март 2013 в 15:48 2408 3

Избори. Снимка: БГНЕС
Избори. Снимка: БГНЕС

Методиката за определяне на резултатите от гласуването на предсрочните парламентарни избори, приета от Централната избирателна комисия (ЦИК) в петък вечер, изкуствено смъква бариерата от 4% за влизане на партиите в Народното събрание, съобщи блогът "Отворен парламент". 

Тяхна проверка показва, че ЦИК е направила грешка в описанието още на "Първа стъпка", която регламентира разпределението на мандатите за всяка партия и коалиция. 

Според  ЦИК  това се прави като се пресмята сумата "от подадените действителни гласове за всички кандидатски листи на партии и коалиции от партии от всички секции в страната и извън страната".  После се изчислява 4% от получената сума.

Според "Отворен парламент" така на практика от се изключват независимите кандидатски листи, записани в Изборния кодекс или пък ЦИК предпоставя, че безпартийните желаещи да бъдат народни представители няма да получат нито един глас.

Разпоредбата е в нарушение на изборния закон, предупреждават от блога. Според чл.251, ал. 2 от Изборния кодекс "право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво имат партиите и коалициите от партии, получили не по-малко от четири на сто от действителните гласове в страната и извън страната". 

С пропускането на безпартийните кандидати ЦИК на практика намалява изкуствено броя действителни гласове, а оттам и прагът за влизане с парламента се смъква изкуствено, твърдят от отворен парламент.

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова коментира за OFFNews, че имат писмо от "Отворен парламент", ще разгледат сигнала и ще направят корекция, ако е необходимо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2013 в 17:56

мда, такива неща се случват, когато герб отчаяно се мъчи да се намърда във властта

18.03 2013 в 16:30

Не мисля, че е случаен пропуск.
Тия избори са им като за последно ;)
Ще се нагледаме на всякакви простотии :)

18.03 2013 в 16:24

Ще го оправят.