ЦИК призна грешката си с 4-процентовата бариера

Елица Мартинова 19 март 2013 в 11:47 3068 2

ЦИК. Снимка: БГНЕС
ЦИК. Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия призна за техническата грешка в чл. 12 от Методиката за определяне на резултатите от гласуването за народни представители, съобщи БГНЕС.

За пропуска на ЦИК алармираха вчера от „Отворен парламент“. Техническата грешка бе открита още в „Първа стъпка“ на описанието, която регламентира разпределението на мандатите за всяка партия и коалиция.

Според сгрешения текст на ЦИК това ставаше, след като се пресметне сумата “от подадените действителни гласове за всички кандидатски листи на партии и коалиции от партии от всички секции в страната и извън страната”.  После се изчислява 4% от получената сума.

Този текст на практика изключваше от картинката независимите кандидатски листи. Този регламент изкуствено намаляваше броя на действителните гласове, с което 4-процентовата бариера за парламента се смъкваше.

„Чл. 12. Пресмята се сумата от подадените действителни гласове от всички секции в страната и извън страната". Тази промяна означава, че в разпределението на мандатите на национално ниво ще участват партиите и коалициите от партии, получили не по-малко от 4 на сто от сумата от действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии и коалиции от партии в страната, действителните гласове, подадени за партии и коалиции от партии извън страната и действителните гласове, подадени за независимите кандидати за народни представители в страната“, признаха грешката си от ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!