Българите в чужбина вече могат да подават заявление за гласуване

Борислава Бибиновска 19 март 2013 в 16:02 1607 0

Избори. Снимка: БГНЕС
Избори. Снимка: БГНЕС

Българите в чужбина вече могат да подават заявления за гласуване за предстоящите предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат на 12 май.

Всеки български гражданин, който желае да упражни правото си на вот, може да подаде заявление от 19 март до 11 април, съобщиха от Министерството на въшните работи (МВнР).

Образецът на заявление за гласуване е достъпен на сайта на МВнР на адрес: http://www.mfa.bg/bg/pages/200/index.html.

В заявлението гласоподавателят посочва трите си имена, единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в Република България и населеното място, в което желае да гласува. Заявлението се подава лични и подписано саморъчно до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. То може да се изпрати и по пощата с писмо.

Избирателни секции ще бъдат открити в дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и извън тях в случаите, в които законодателството на приемащата държава изрично допуска това.

Избирателна секция в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, се образува при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват чрез подаване на заявление в срок до 11 април 2013 г. В населените места, в които няма дипломатическо или консулско представителство на Република България, избирателна секция се образува при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 11 април 2013 г. Когато броят на желаещите да гласуват е повече от 1000, се образува нова допълнителна избирателна секция в съответното населено място, уточняват от МВнР.

В изборния ден гласоподавателят представя документ за самоличност, а ако не е подал заявление за гласуване извън страната и не е бил вписан в избирателния списък, следва да представи и декларация по образец (Приложение № 22 от изборните книжа).

Повече информация за гласуването зад граница на парламентарните избори може да се намери на интернет страниците на МВнР (www.mfa.bg) и ЦИК (www.cik.bg).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови