Гонят от училище след 2 месеца бягства от часовете

Последна промяна на 31 октомври 2012 в 18:49 4465 6

Милена Дамянова Снимка: БГНЕС
Милена Дамянова Снимка: БГНЕС

Учениците ще бъдат отписвани от училище при повече от два месеца отсъствие по неуважителни причини. Това записаха тази вечер депутатите от образователната комисия в проектозакона за училищното и предучилищното образование.

Той ще бъде окончателно приет след второ гласуване в пленарна зала.

Според сега действащата нормативна уредба училищата нямат право да гонят ученик. Възможните наказания, предвидени в правилника за приложение на Закона за народната просвета, са: забележка; дейност в полза на училището; предупреждение за преместване в друго училище; преместване в друго училище и преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение. Последното може да се прилага само за ученици, навършили 16 г.

"Промяната се прави, защото сега в системата има много мъртви души - преместил се е ученикът Х от едно в друго училище, но продължава да се води записано в първото и държавата плаща двойно", обясни мотивите на вносителя - Министерството на образованието, младежта и науката, зам.-министърът, отговарящ за средното образование Милена Дамянова.

Отписване ще има и в още един случай - ако ученик, записан в самостоятелна, индивидуална, дистанционна или задочна форма на обучение, не се е явил на изпити в три поредни сесии.

Директорът ще има правото да отписва ученик без значение от възрастта и класа му. Ако ученикът няма навършени 16 г. (възраст, до която образованието е задължително), директорът ще бъде длъжен да уведоми съответната общинска или районна администрация, регионалното управление на образованието и органите за закрила на детето. Те, от своя страна, трябва да предприемат мерки за връщането на детето в клас, обясни зам.-министър Дамянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2012 в 20:02

Та за кого ще важат тогава 5- забележка, 10- предупреждение, 15 аут? Само за съвестните ли? Защото на другите целогодишно не им се пишат. Отишъл в чужбина, но........няма отсъствия. РИО пази когото иска, когото иска хваща. Пълна простотия

31.10 2012 в 23:41

Просто 2 месеца от 9 месеца учебна година са много. Но това някак им убягва на политиците. Както и елементарният ангажимент да обосновават предложенията си смислено: вие например разбирате ли защо два а не един или три месеца? А пък илюстрацията за медиите "записан в друго училище , а още се води в предишното" и "има мъртви души", касае съвсем друг проблем, който е много важен и не се решава с изключване. И между другото показва най-грозния очакван резултат на "великата" мярка "делегиран бюджет" - новата поява на мъртви души сред учениците. Една тиха политика на сравняване на данните в информационната система на образованието Админ и едни неприятни писма 2х годишно за обяснение и остраняване на разминаванията до директорите от 2003 до 2005 беше свела мъртвите дущи до под 0,5% през 2006-2007. Очевидно тази работа е зарязана оттогава и резултатът е налице. Като гедам кое време е - тъкво сега са сравнили базите данни на АДМИН и ГРАО, за да кажат на МИНФИН между колко ученици ще трябва да се раздели бюджета. И са се изненадали малко неприятно.

31.10 2012 в 20:32

О, "позволяват" си го и още как. Който е работил като учител или в администрацията на училище, знае какъв е контрола от инспектората. Едва ли някой ще си позволи да пише фиктивни присъствия и едва ли за някакви 1300 лева ще си позволи да рискува да не изключи ученика.

Виж, ако отсъствията станат масова практика, примерно по 10 ученика от клас започнат да ги няма масово, тогава нещата стават проблемни. Но и за тези случаи си има други мерки.

31.10 2012 в 20:27

А защо въпросната г-жа Дамянова не каже,че един ученик НОСИ на училището в което учи за в момента сума от 1300лв. Кои даскал или директор на у-ще ще си "позволи" лукса да изтърве тези пари. Май,че наистина ни смятат за тъпаци тези от ГЕРБ.Аз ако съм на неино место ще поискам не 2 месеца, а ако не посещава у-ще един срок. тогава да преминават към тези КРУТИ мерки от министерството

31.10 2012 в 20:21

VIKTORI от една страна е прав - наистина обучението до 16 години е задължително и трябва да е осигурено. Това в което не е прав е:

1. Начинът, по който го каза;

2. Това, че те изключват от едно училище не означава, че ще те върнат в същото. Има и вечерни гимназии, в които обикновено лошите ученици биват натирвани.

Е, не е както ТВУ от едно време, но е достатъчно гадно. Законът е хубав, защото дава реално основание за изключване. Досега се правеше същото, но се вадеха от десет дерета вода, за да стане.

31.10 2012 в 19:26

Е те тая е много тъпа гъска! Да, да, става въпрос за същата Дамянова. При отсъствие на ученик повече от два месеца ще бъде изключван, но после ще го върнат пак в училище щом е под 16 години, но той пак ще си отсъства и така докато завърши учебната година без да е посещавал училище. Да ви имам закона ГЕРБ! Вярно сте тикви в тази партия.