Глобяват фирма, забавила ремонта на фонтана пред Народния театър

Вероника Шербанова 09 август 2012 в 17:11 1689 1

Фонтанът пред Народния театър трябва да бъде ремонтиран до средата на август. Снимка: БГНЕС
Фонтанът пред Народния театър трябва да бъде ремонтиран до средата на август. Снимка: БГНЕС

Столична община ще глоби фирмата, която ремонтира фонтана пред Народния театър заради забавяне. Това съобщи пред Дарик радио зам.-кметът по строителството Ирина Савина.

Санкцията ще бъде в размер на 10% от цената на ремонта или около 30 000 лева.

Новият срок за приключване на ремонтните дейности е средата на август.

До края на годината ще бъде ремонтиран фонтанът пред Централната минерална баня, за да се изнесат помпите извън водния басейн съгласно европейското изискване.

Всички фонтани в София ще бъдат обследвани, ще им бъдат направени и паспорти, обясни Савина. До две години те трябва да приличат на този в Южния парк.

По думите на зам.-кмета, в Южния парк след ремонта преди две години са намалели значително загубите на вода. Освен изнасянето на помпите извън водния басейн, е направена още нова хидроизолация, подменени са плочките по дъното и стените, поставен е и парапет.

Най-необходими към момента са ремонтите на фонтаните пред Народния театър и Централната минерална баня, каза Савина. Пукнатините по дъното са причина за сериозни загуби на вода, обясни тя.

Фонтанът пред Централната баня ще има осветление, както и нова водна архитектура.

Предстои да се направи проект и за пл. „Славейков“.  Все още не е ясно какво ще се случи с фонтана там. Той ще бъде или ремонтиран, или отстранен.  

Фонтанът беше запечатан, след като през май 2005 година Веселин Маринов беше убит от ток при влизането си в него.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови