Фандъкова: Концентрацията на бежанци създава рискове за столицата

OFFNews 29 септември 2013 в 14:50 2723 1

Йорданка Фандъкова, кмет на София Снимка: БГНЕС
Йорданка Фандъкова, кмет на София Снимка: БГНЕС

Засилената концентрация на бежанци в столицата създава определени рискове и за жителите на София, и за самите бежанци, но необходимостта от бърза реакция за справянето с проблема не е позволила да се направи предварителна подготовка, смята столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В интервю за БНТ тя обясни, че ангажиментът за сирийските бежанци е изцяло на държавата, а столицата вече е изчерпала капацитета си за приемане на сирийци. "Още повече, че в София животът е най-скъп, а и рисковете за чужденците най-големи", каза тя.

Според нея трябва да се насочат бежанци и в други населени места, но това да стане след предварителна подготовка на сградите. Трябва да бъдат подготвени и хората, чисто информативно, за да се избегне напрежение. 

 Тя определи условията в центровете за настаняване като лоши.

"Наистина искам самите бежанци да получават достатъчно здравни грижи, достатъчно храна, за да могат и те да бъдат по-спокойни", заяви Фандъкова.

Трудно е да се определи и точният брой на бежанците в София, тъй като ежедневно хора напускат лагерите.

"Така че броят на бежанците е повече от това, което имаме официално като настанени хора в бежанските центрове", коментира още столичният кмет.

Проблемът с бежанския поток у нас Фандъкова определи като хуманитарен. Затова са важни и условията, при които те живеят. Пример за това е лагерът във Враждебна, където преди дни сирийците се оплакаха от храната.

"Специално във Враждебна условията не са никак добри. Така че при всички случаи напрежение може да се появи, а това напрежение се отразява и навън", категорична е тя.

Че напрежение има отвън, потвърждава и информацията на СДВР, според която са регистрирани повече престъпления в районите около лагерите. Има кражби на хранителни продукти, уточни Фандъкова. Затова е изискала от вътрешния министър засилване на капацитета на районните полицейски управления.

"Ние имаме наистина добро сътрудничество особено с министъра на вътрешните работи", заяви Йорданка Фандъкова.

Общината има добра комуникация с държавата и не чак толкова добра координация, каза още Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови