Само 1 чужденец получил убежище у нас за 11 години

29 септември 2013 в 14:03 2309 2

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

Само един чужденец е получил убежище в България за последните 11 години и това е станало през 2012 г.

През миналата година Комисията по предоставяне към президентството е разгледала 19 молби, а през настоящата година броят на разглежданите молби е 17, обяви председателят на комисията Лиляна Станкова-Пройчева, цитирана от Dnes.bg.

Статут на бежанец се предоставя на чужденец, който основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение или убеждение, намира се извън държавата си по произход и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрилата на тази държава или да се завърне в нея. Такъв статут се предоставя и на чужденец, намиращ се на територията на България, признат като бежанец по мандата на Върховния комисариат за бежанците на ООН, oбяснява Станкова.

 Хуманитарен статут се предоставя също от председателя на Агенцията за бежанците към МС - предоставя се на чужденец, принуден да напусне или да остане извън държавата си по произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност от тежки посегателства, като тежки и лични заплахи срещу живота или личността му като гражданско лице, поради насилие в случай на вътрешен или международен въоръжен конфликт.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!